latinica  ћирилица
11/07/2019 |  15:46 ⇒ 12/07/2019 | 09:01 | Аутор: РТРС

Агенција за банкарство: Нису тачне тврдње Transparency International-а

Агенција за банкарство Републике Српске огласила се поводом пресуде Врховног суда Републике Српске, у вези са неојбављивањем података о пословању Банке Српске.
Агенција за банкарство Републике Српске (илустрација: РТРС) -
Агенција за банкарство Републике Српске (илустрација: РТРС)

У Агенцији истичу да нису тачне тврдње Transparency International BiH да је Врховни суд Републике Српске наложио Агенцији одмах достави податке јавности. Тврде да то у пресуди апсолутно није садржано, као нити тврдња да је Агенција "незаконито крила податке".

Из Агенције је за РТРС речено да Агенција не жели да коментарише пресуду Врховног суда и да ће у законском року предузети све процесне радње које су јој на располагању.

Поручују и да ће новим рјешењем, које ће донијети у складу са предметном пресудом, одлучити о захтјеву Transparency International BiH за доставу тражених информација. Истичу и да Агенција континуирано унапређује регулаторни оквир за банке, те да је донесена нова Одлука о објављивању података и информација банке, којом су детаљно прописане обавезе које банке имају у погледу објављивања података и информација о њиховом пословању, а која је усклађена са међународним и европским стандардима из области транспарентности пословања банака.

Доношењем нових прописа повећан је обим информација и података које су банке дужне јавно да објављују у односу на ранији период када су банке такође имале обавезу јавног објављивања извјештаја о ревизији годишњих финансијских извјештаја, полугодишњих финансијских извјештаја, информација о власничкој структури, организационој структури, органима управљања и друго, наводе у Агенцији за банкарство Српске.