latinica  ћирилица
10/07/2019 |  18:51 | Аутор: СРНА

Вишеград: Усвојен нацрт ребаланса буџета од десет милиона КМ

Одборници Скупштине општине Вишеград усвојили су данас Нацрт ребаланса буџета општине Вишеград за 2019. годину у износу од десет милиона КМ и Одлуку о дугорочном кредитном задужењу општине Вишеград од око два милиона КМ.
Вишеград - Сједница СО - Фото: СРНА
Вишеград - Сједница СОФото: СРНА

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је одлука о кредитном задужењу донесена ради дугова који су настали у прошлости, као и ради планираних капиталних улагања.

- Морали смо да пронађемо средства за раније дугове у износу од 808.000 КМ и покријемо их, а око 700.000 КМ од тог дуга датира из 2016. године и раније. Дио средстава ћемо утрошити у одређене капиталне пројекте као што су изградња нових дјечијих игралишта, јавна расвјета, санација главне и споредних улица, те многи други пројекти - нагласио је Ђуревић.

Он је напоменуо да је за Одлуку о дугорочном кредитном задужењу потребно добити одобрење Министарства финансија Републике Српске.

Шеф клуба одборника СНСД-а у вишеградској скупштини општине Дарко Андрић истакао је да ће већина средстава од кредитног задужења остати у општини Вишеград и да ће се њиме измирити обавезе према радницима општине и општинских предузећа.

- Са санацију главне и споредних улица биће потребно издвојити око 200.000 КМ, за естетско уређење фасада биће издвојено око 100.000 КМ, а на овим пројектима радиће радници из општине Вишеград - навео је Андрић.

Он сматра да ће се кредитним задужењем сустићи преузета дуговања од раније, те створити услови за останак људи на простору општине Вишеград.

Андрић је навео да је на данашњем скупштинском засједању донесена нова одлука о давању пословног простора некадашње робне куће предузећу "Котон-текс", као и одлуке о давању општинских пословних простора на коришћење за око 10 удружења из општине Вишеград.

Он је нагласио да општина Вишеград посебно води рачуна о младима кроз стимулисање наталитета, побољшањем услова у обданишту, изградњом дјечијих игралишта, реновирањем школа, улагањем у образовање, спортске и културне активности, као и стипендирањем студената и стварањем могућности за одрађивање приправничког стажа и каснијег запослења.