latinica  ћирилица
08/07/2019 |  07:03 ⇒ 07:35 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Атифу Дудаковићу

У Суд БиХ за данас је заказан наставак суђења генералу Атифу Дудаковићу и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.
Суђење Дудаковићу - Фото: РТРС
Суђење ДудаковићуФото: РТРС

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Осим Дудаковића, оптужени су и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Предмет у односу на Алета Хоџића је раздвојен, након што је Суд запримио налаз тимског вјештачења и он ће бити посебно довршен када за то буду стечени услови.

На рочишту одржаном 24. јуна, Тужилаштво је прочитало исказ преминулог свједока Арифа Вуковића који је испричао како је злостављан након што су га заробили припадници Петог корпуса.

У исказу је навео да је, као шеф кабинета предсједника Аутономне покрајине Западне Босне Фикрета Абдића, 9. јула 1994. године код Изачића био на преговорима са представницима Петог корпуса, када је схватио да је ријеч о превари.

Рекао је да су он и Адис Шабић заробљени и скинути до гола. У једном тренутку је, каже, у црном "голфу" прошао командант Петог коруса Атиф Дудаковић и махнуо им шеширом.

Вуковић је рекао да су, возећи се до Бихаћа, сједили на хауби "џипа" и да су све вријеме ударани. Око врата су им ставили каиш, дали им цвијеће да машу и тјерали их да држе подигнута три прста. Док су пролазили, рекао је да су неки људи аплаудирали, а неки повраћали.

Он је додао да је у касарну "Адил Бешић" у Бихаћу довезен го и крвав, те да су га током заробљеништва испитивали, тукли и тражили да "прича лажи о Фикрету".

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.