latinica  ћирилица
07/07/2019 |  14:58 ⇒ 20:26 | Аутор: СРНА

У понедјељк свјежије, пљускови могући послије подне

У Републици Српској и Федерацији БиХ сутра се очекује промјењиво облачно и свјежије вријеме, а пљускови су могући у другом дијелу дана.

Послије кише, која ће падати током ноћи, ујутро се очекује облачно и суво вријеме, само понегдје може бити слабих падавина. Током дана преовладаваће промјењиво облачно са сунчаним интервалима, али свјежије вријеме, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

У другом дијелу дана на југу ће бити чешћих пљускова с грмљавином, а према вечери падавине се могу очекивати у централним крајевима и на сјеверу.

Увече и у ноћи између понедјељка и уторка биће свјеже са слабом мјестимичном кишом, осим на југу.

У првом дијелу дана на сјеверу ће дувати слаб до умјерен источни вјетар, а у Херцеговини западни. Послије подне ће на сјеверу и западу јачати вјетар сјеверозападног смјера.

Јутарња температура ваздуха од 13 до 18, на планинама 11 и више, на југу до 20, а највиша дневна од 24 до 29, у планинама око 20, на југу до 32 степена Целзијусова.

Нестабилно вријеме, али осјетно свјежије очекује се наредних дана. Кише, пљускова и грмљавине у појединим крајевима биће у уторак, 9. јула, када ће највиша дневна температура ваздуха бити између 18 и 23 степена, на југу до 29, а у планинским крајевима око 14 степени.

Слично вријеме очекује се и у сриједу, 10. јула, када ће према вечери на југозападу и истоку бити израженијих пљускова и грмљавине. Најдуже ће се суво вријеме задржати на сјеверу и сјевероистоку. Највиша дневна температура од 20 до 24 на сјеверу, на југу до 28, у централном планинском појасу од 14 до 18 степени.

У ноћи између сриједе и четвртка, 11. јула, у многим крајевима доћи ће до разведравања, што ће условити израженији пад температуре, те јутарњу маглу око ријека и по котлинама. Током дана преовладаваће сунчано, али свјежије. Температура ваздуха постепено ће расти. Највиша дневна од 19 до 24 на сјеверу, на југу до 29 степени, док ће у централном планинском појасу бити свјежије.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, данас преовладава сучано вријеме уз малу до умјерену облачност. Крајем дана у сјеверним подручјима очекују се падавине мјестимично.

Мостар је данас био најтоплији са 36 степени Целзијуових, измјерених у 14.00 часова. Степен мање измјерен је у Вишеграду и Бихаћу.

У Бањалуци, Приједору, Неуму и Рудом измјерена су 34 степена, у Брчком, Добоју, Грудама, Рибнику и Санском Мосту 33, у Бијељини, Требињу, Зворнику, Мркоњић Граду, Новом Граду, Сарајеву, Тузли и Градачцу 32, у Сребреници, Билећи и Шипову 31, у Српцу, Невесињу и Бугојну 30, на Сокоцу и у Ливну 29, у Калиновику и Гацку 28, на Хан Пијеску 27, на Мраковици и на Иван Седлу 26, на Чемерну 23 и најсвјежије на Бјелашници 17 степени Целзијусових.