latinica  ћирилица
06/07/2019 |  10:23 | Аутор: СРНА

Трнову 150.000 евра за реконструкцију школе и изградњу фискултурне сале

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић изјавио је за Срну да ће средства од донације Владе Србије овој општини у износу од 150.000 евра бити утрошена за завршетак фискултурне сале и реконструкцију Основне школе "Свети Сава".
Трново - Фото: РТРС
ТрновоФото: РТРС

- Када је ријеч о реконструкцији Основне школе "Свети Сава" - биће комплетно замијењени кров и столарија, те урађена комплетна фасада. Ти радови су вриједни око 80.000 евра - прецизирао је Гаговић.

Према његовим ријечима, за завршетак изградње фискултурне сале Основне школе "Свети Сава" биће утрошено 70.000 евра.

Он је навео да је већ израђена пројектна документација за реконструкцију школе и изградњу фискултурне сале, тако да ће ускоро бити расписани тендери.

- За школу идемо са првим тендером, док се за фискултурну салу расписује други тендер - рекао је Гаговић, подсјетивши да је први тендер за дворану расписан прошле године, када је ова локална заједница од Владе Србије добила 100.000 евра, чиме је конструкција доведена под кров.

Он је додао да је Трново за ове намјене добило помоћ и од Владе Републике Српске, која је издвојила 180.000 КМ из средстава клириншког дуга.

- Када завршимо ту другу етапу - слиједи трећа, од ових 70.000 евра од Владе Србије, која ће омогућити да се тај објекат у потпуности заврши - рекао је Гаговић, наводећи да би радови, уколико процедуре буду завршене предвиђеном динамиком, могли да почну половином августа.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић потписала је 1. јула појединачне споразуме о финансирању пројеката донаторским средствима Владе Србије у износу од 9,3 милиона евра са градоначелницима и начелницима 42 јединице локалне самоуправе.

Влада Србије одобрила је ова средства као једнократну помоћ ради реализације започетих пројеката у оквиру механизма сарадње на основу Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Српске и Србије.

Донације су усмјерене за реализацију капиталних пројеката углавном у јединицама локалне самоуправе у Републици Српској, као и у јединицама локалне самоуправе у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом.