latinica  ћирилица
06/07/2019 |  09:05 ⇒ 15:02 | Аутор: sputniknews.com

Под НАТО заставом пјевали усташке пјесме

Током војне вјежбе у Хрватској, одржане поводом десетогодишњице чланства Хрватске у НАТО, хрватски војници су заједно са припадницима такозване војске Косова пјевали усташке пјесме о клању Срба, пишу Вечерње новости, позивајући се на незваничне изворе.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

Како наводе Новости, скандалозан наступ хрватских и албанских војника са самопроглашеног Косова догодило се касно увече 5. јуна на полигону "Еуген Кватерник" у Слуњу.

Хрвати су, под утицајем алкохола, пуштали са разгласа пјесме из црне епохе НДХ, у чему им се придружило и двадесетак припадника оружаних снага тзв. Косова.

Све то се догодило у присуству припадника Оружаних снага БиХ, који нису учествовали у усташком "натпјевавању".

Један од припадника ОС БиХ српске националности, снимио је догађај мобилним телефоном, али га је хрватски безбједњак натјерао да тај снимак обрише.

Касније је, међутим, тај једини припадних Оружаних снага БиХ српске националности о цијелом догађају саставио извјештај, пишу Новости.

Министар одбране Србије Александар Вулин је поводом овог догађаја изјавио да је за Србију неприхватљиво било какво појављивање паравојске Косова.

Вјежба "Хитан одговор" на територији Хрватске, Словеније и Мађарске, којом је Хрватска обиљежавала десетогодишњицу уласка у НАТО, трајала је од 10. маја до 6. јуна.