latinica  ћирилица
22/06/2019 |  21:10 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Загреб спомеником жртвама Холокауста прикрива улогу НДХ

Свјетски јеврејски конгрес сматра да иза намјере хрватских власти да изграде споменик жртвама Холокауста у Загребу стоји покушај прикривања улоге Независне Државе Хрватске у почињеним злочинима, те позвао да се одустане од намјере подизања споменика.
Застава Хрватске (Фото: CC BY 2.0/James N. Mattis) -
Застава Хрватске (Фото: CC BY 2.0/James N. Mattis)

Из ове организације саопштено је да се придружују својој заједници у Хрватској у осуди одлуке загребачке скупштине о подизању споменика за шест милиона јеврејских жртава Холокауста, којом се безочно игнорише активна улога НДХ за вријеме усташког режима у чињењу тих злочина током Другог свјетског рата.

- Хрватске власти опет улажу све напоре да прикрију монструозне злочине усташа стварањем лажног дојма да је само нацистичка Њемачка одговорна за ужасе Холокауста - саопштио је предсједник ове организације Роналд Лаудер, преносе хрватски медији.

Он наводи да су власти у Хрватској континуирано покушавале измијенити историју и ослободити усташки режим неупитне умијешаности у окрутна масовна убиства Јевреја, Рома и етничких Срба у периоду од 1941. до 1945. године.

- Увијек постоји велика вриједност одавања почасти свим жртвама Холокауста, али нови споменик града Загреба искривљавање је историје и представља увреду сјећању на мушкарце, жене и дјецу који су били жртве усташа и њиховог вође Анте Павелића - наводи Лаудер.

Он каже да се не може говорити о Холокаусту у Хрватској без указивања на централну улогу усташког режима у доношењу и провођењу расних закона због којих су Јевреји, Роми и етничких Срби били изложени прогону, мучењу и смрти.

- У додатку на јавно одавање почасти жртвама Хитлеровог рата против Јевреја, Хрватска мора посебно одати почаст жртвама усташког режима - поручује Лаудер и позива загребачку градску скупштину да одустане од својих планова за тај споменик.

Он каже да је "прави пут" да се започне испочетка, али овај пут у пуној координацији са локалном јеврејском заједницом, наводи се у саопштењу Свјетског јеврејског конгреса, међународне кровне организације која представља јеврејске заједнице у 100 земаља.

Јеврејска општина у Загребу затражила је у сриједу, 19. јуна, поништење одлуке о подизању споменика жртвама Холокауста, јер сматра да се тиме жели прикрити истина о страдањима Јевреја у НДХ.

Одборници загребачке Градске скупштине одлучили су на сједници 4. јуна да ће град Загреб у Бранимировој улици подићи споменик жртвама Холокауста аутора Далибора Стошића и Крешимира Рогине, као знак сјећања на шест милиона Јевреја страдалих у Холокаусту с поруком "да се прошлост не понови".