latinica  ћирилица
22/06/2019 |  19:03 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Обиљежена 21 година од прве масовне отмице Срба на Космету

У спомен-соби "Косметске жртве" у Београду обиљежена је 21 година од отмице деветорице српских рудара површинског копа угља "Белаћевац".

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији подсјећа да је то била прва масовна отмица Срба на Космету и да њихови најближи и данас чекају истину и правду.

Бол породица отетих рудара не пролази ни након двије деценије трагања за истином о судбини њихових најближих.

Велибору Ађанчићу тада су отети син, брат и братанац.

- Према нашим информацијама, били су седам дана у Белаћевцу, по кућама, послије седам дана одвели их у неки правац, који нико ни дан-данас не зна. Не знају они који треба да знају, а многи знају гдје су, шта су и како су - каже Ађанчић.

Отети су док су обављали свој радни задатак, само зато што су српске националности, зато што је неко желио да њиховим страдањем, отмицом и убиством, и прогоном хиљада српских цивила на подручју наше јужне покрајине направи етнички чисту албанску државу, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, истичући ду су исти злочинци и данас на важним функцијама.

- И данас на жалост представљају Албанце на Косову и Метохији на неким од најодговорнијим функцијама, и до дана данашњег нису одговарали за стравичне злочине које су починили. Ми нећемо престати да се боримо за истину о српском страдању на Косову и Метохији, немамо то право - рекао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ.

Чињеница да нико није одговарао за отмицу рудара говори и о дометима такозване међународне правде на Космету, каже Ђурић, истичући да ће Србија наставити да његује сјећање на жртве и да тражи правду.

Породице се надају да ће ипак сазнати истину о судбини најмилијих.

- У име родитеља, породица киднапованих белаћевачких рудара, у име свих косметских жртава једино тражим правду - јасан је Симо Спасић, предсједник Удружења породица отетих и убијених на КиМ.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић рекао је да би у Београду требало да буде изграђен меморијал за жртве ратова на простору бивше Југославије, гдје би била уписана имена страдалих Срба.