latinica  ћирилица
22/06/2019 |  18:57 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Развој и стабилност Српске - приоритет институција

У Републици Српској ускоро почиње реализација нових пројeката, посебно у области енергетског сектора. То неће зауставити ни блокада власти на нивоу БиХ због чега Република Српска губи стотине милиона КМ. Само у Електропреносу БиХ, тренутно је заробљено око 200 милиона, од којих Српској припада 45 одсто.

Неформирање Савјета министара за предсједницу Српске Жељку Цвијановић, доказ је да се опструкцијама жели зауставити реализација инфраструктурних пројеката, значајних за Републику Српску.

- Ви сада имате у Сарајеву мртвило, неактивност, намјерне блокаде, зато што људи сједе тамо, а не треба да сједе. И не раде свој посао, чак ни у том, како год да се може назвати, техничком мандату. То је штета која зауставља грађевинску оперативу, услужну дјелатност која ту оперативу прати, зауставља се дио живота који ствара неку нову вриједност - каже Цвијановићева.

И предсједник Владе Радован Вишковић упозорава на штету коју Српска трпи због неформирања власти.

Буџет Српске, каже Вишковић за Еуроблиц, трпи и због отворених питања са Владом Федерације.

Попут Електропреноса БиХ, који је 17 мјесеци у блокади, и непримјењивања коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза. По другом основу, Српска је, само за прошлу и прва четири мјесеца ове године, у губитку 46 милиона КМ, због чега је Вишковић најавио тужбу против ФбиХ и Управе за индиректно опорезивање до краја мјесеца.

- Овдје више нису у питању милиони заробљених марака, већ сигурност и поузданост нашег енергетског система што је предуслов за развој привреде и улагања страних инвеститора. У разговорима са инвеститорима може се закључити да у 90 одсто ствари које им сметају, односно одвраћају од улагања, нису у рукама Српске, већ институција на нивоу БиХ - рекао је Вишковић.

Оно што јесте у рукама Српске, упркос блокади у Сарајеву, реализује се. Предсједница Републике подсјећа, да је прије неколико дана почела изградња коридора 5Ц кроз Српску, чији је циљ аутопутем повезати Бањалуку и Београд.

Такође, нови мост у Градишци, каже, требало би да омогући бољу саобраћајну везу с Хрватском и ЕУ.

Нови мост у Градишци (Фото: РТРС)

- Наше је да радимо и наставимо повећавати плате и пензије, отварати нова радна мјеста, радити да направимо у инфраструктурном смислу развијену Републику Српску - нагласила је Цвијановићева.

Развој и стабилност Српске, приоритет је институција. У томе ће значајно допринијети и значајни пројекти у енергетском сектору. Међу њима и изградња ХЕ Бистрица, система четири мале хидроелектране.

Ријеч је о пројекту вриједном 73 милиона евра, чија реализација би ускоро требало да буде покренута.

- То је пројекат који у овом тренутку је у стању готовости, зато што има грађевинску и еколошку дозволу, локацијске услове, дефинисане имовинске односе на локацијама на којима ће се градити ХЕ - наводи Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.

Други важан пројекат јесте систем хидроелектрана Бук Бијела.

Ђокић подсјећа да је донесена одлука да се овај пројекат реализује са Србијом, па би до краја августа, након што буду завршене стручне анализе, требало да буде реактивирана прича о изналажењу партнера за градњу овог енергетског објекта.