latinica  ћирилица
22/06/2019 |  15:41 | Аутор: СРНА

Митрополија црногорско-приморска: Влада пожурила да погрешно информише јавност

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да је њен представник Велибор Џомић у ранијој изјави указао да Венецијанска комисија није подржала приједлог закона о слободи вјероисповијести на начин како је то жељела Влада Црне Горе, која је пожурила да погрешно информише јавност да су све одредбе тог акта добиле позитивно мишљење.
Котор: Митрополија црногорско-приморска (Фото: mitropolija.com) -
Котор: Митрополија црногорско-приморска (Фото: mitropolija.com)

Поводом данашњег саопштења за јавност Владе Црне Горе у коме, како наводе из Митрополије, на свој начин и из својих интереса тумаче јучерашњу изјаву координатора Правног савјета Митрополије Велибора Џомића, те истичу да је он само указао да Венецијанска комисија није подржала и позитивно оцијенила приједлог закона, како је Влада саопштила неколико минута након усвајања мишљења на пленарној сједници Венецијанске комисије.

- Судећи по садржају и брзини саопштења Владе, постојала је евидентна намјера да се јавност погрешно и тенденциозно информише – да су све одредбе Приједлога закона добиле позитивно мишљење Венецијанске комисије и да су позитивно оцијењене све одредбе, што није тачно. Бројни медији су то на такав начин и пренијели јавности - наводи се у саопштењу Митрополије.

У Митрополији сматрају да одредбе из Приједлога закона о слободи вјероисповијести, којим је било планирано једнострано прекњижавње цркава, џамија, катедрала, нису добиле подшку Венецијанске комисије на начин на који је Влада Црне Горе жељела, предлагала и очекивала.

Ријечи протојереја-ставрофора Велибора Џомића, напомињу из Митрополије, већ данас је потврдио портпарол Венецијанске комисије Панос Какавиатос јавним наводом да је Венецијанска комисија усвојила низ важних измјена и допуна за Приједлог закона.

У саопштењу се напомиње да доступност судским и управним процедурама и сада, без оваквог Приједлога закона, постоји у правном систему Црне Горе, али да то није био циљ, већ је идеја била да се, мимо прописаних судских процедура, Црква и вјерске заједнице лише светиња и имовине која им је кроз вјекове завјештавана од вјерника.

Митрополија је поручила да ће њене и активности других епархија Српска православне цркве у Црној Гори, као и до сада, бити у складу са свеукупном заштитом угрожених интереса које Влада неосновано карактерише као "агресивну популистичку кампању".

- Митрополија и епархије наше Цркве су одувијек биле, јесу и биће за истински и стручни дијалог, а не за симулацију дијалога и довођење пред свршен чин, као што је било и 2015. и 2019. године - закључује се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

Из Владе Црне Горе данас су поновили да је Венецијанска комисија у свом мишљењу "јасно подржала" предложена законска рјешења о заштити имовине и културног насљеђа које припада свим грађанима Црне Горе, похваливши и многе друге значајне аспекте предложеног закона, те истакли да је "веома добра вијест" ако су у Митрополији задовољни мишљењем, па макар то било и из разлога што га сматрају негативним.