latinica  ћирилица
22/06/2019 |  15:10 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Кришто: Без сједнице заједничког колегијума нема именовања

Предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто рекла је да није могуће именовати чланове парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе све док не буде одржана сједница Заједничког колегијума Представничког и Дома народа, на којој ће бити утврђени критеријуми за избор чланова.

Кришто је навела да би на основу тих критеријума били утврђени приједлози које треба да потврде оба дома.

На питање новинара да ли осјећа одговорност јер у понедјељак, 24. јуна, истиче рок до којег би БиХ требало да именује чланове делегације у Парламентарној скупштини Савјета Европе, Кришто је одговорила да је то у домену оба дома и да је то политичко питање, те да не може преузети одговорности за ствари и кретања у парламенту.

- То не може урадити ниједан појединац или политичка странка. Сви се морамо понашати одговорно и радити свој посао како би могли очекивати одређени исход - рекла је Кришто на конференцији за новинаре.

Према њеним ријечима, политички договори су неминовни и мора постојати консензус.

Кришто је подсјетила да је недавно, самоиницијативно, заказана сједница Заједничког колегијума што није добро, јер је потребно усаглашавање о термину и дневном реду да би се постигли резултати.

- Како тога није било, нисмо успјели ни одржати ту заједничку сједницу - додала је Кришто.

Када је у питању функционисање законодавне власти на нивоу БиХ, Кришто је рекла да је јасно да је то условљено формирањем Савјета министара и да је на потезу Предсједништво БиХ.

- Јасно се зна да политичке опције које су добиле повјерење свог народа то не желе направити док се не успостави извршна власт - оцијенила је Кришто.

На питање да ли је морално да парламентарци одлазе на годишњи одмор иако нису радили, Кришто је одговорила да закон никоме не дозвољава да се одрекне права на годишњи одмор.

- Можда ни ви ни ја не би требало да говоримо шта је то морално - нагласила је Кришто и додала да неки посланици добију рјешење о годишњем одмору, али да га не искористе.