latinica  ћирилица
21/06/2019 |  19:48 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Источној Херцеговини на располагању летјелица Хеликоптерског сервиса Српске

Влада Српске ставиће источној Херцеговини на располагање летјелицу Хеликоптерског сервиса, ради унапређења заштите од пожара, рекао је директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед. Хеликоптер ће бити стављен на располагање када се истроше средства Цивилне заштите, што ће зависити од интензитета пожара.

Због великих суша и неприступачног терена Херцеговина је најугроженија регија када је ријеч о пожарима. Само од почетка ове године, опожарено је више од 700 хектара шуме и ниског растиња.

Из требињске Цивилне заштите сматрају да је кључни проблем неравномјерна расподјела средстава Ватрогасног савеза локалних заједница.

- И Влада Српске и републички ниво су давали приоритет Херцеговини, али не у довољној мјери. То се на терену није показало, ми се довијавамо на разне начине, боримо се из године у годину, али није довољно. Седамдесет одсто свих средстава би требало за противпожарну заштиту Српске дати Херцеговини - рекао је Радослав Прело, начелник подручне Цивилне заштите Требиње.

Без обзира на закључке које је Влада Српске 2017. године донијела, а били су обавезујући за Ватрогасни савез локалних заједница, у пракси није примијењен, кажу у Цивилној заштити.

- Дати себи за право да се не испоштују закључци Владе Српске, за тако нешто неко мора одговарати. Када је ријеч о заштити и спасавању, ово није лутрија, у питању су људски животи и материјална добра, и ми то тако морамо и посматрати - навео је Миле Међед, директор Републичке управе цивилне заштите.

Од ове године Хеликоптерски сервис Републике Српске све материјалне и људске капацитете усмјериће према Херцеговини.

- Хеликоптерски сервис је од прошле године опремљен новим хеликоптером који има противпожарно ведро, бамби бакет, капацитета 930 литара, тако да ћемо на тај начин бити ту када се за то укаже потреба - истакао је Јован Ђајић, пилот у Хеликтоперском сервису Владе Српске.

Ватрогасним јединицама на подручју Херцеговине недостаје и одговарајућа опрема. Осим колективне, у гашењу пожара користе и личну опрему, као и возила, али ни то није довољно. Ватрогасци поручују да би боља расподјела средстава колико-толико довела под контролу пожарну сезону.