latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:36 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Јелшинград очекује новог купца

Предузеће Јелшинград Ливар има перспективу, један је од закључака састанка руководства бањалучке Ливнице челика и министра енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића. Најаве да већински власник из Словеније жели да прода 68 одсто акција овог предузећа, не омета пословни амбијент.

Иако неплаћене обавезе и губици у пословању постоје, у управи тврде да су у задње двије године значајно смањени, производња повећана и запослени нови радници.

Радиша Милисавић један је од 145 запослених у бањалучкој ливници Јелшинград. Као металостругар у овом предузећу ради тринаест година. Каже посла има, плате су редовне, али се нада као и остале његове колеге да ће се производња проширити, а зараде бити веће.

А продаја 68 одсто акција предузећа, коју је најавио већински власник из Словеније, неће утицати на пословање ливнице, тврди управа предузећа.

За сада купца нема, али се у Јелшинграду надају да ће то бити неко ко се бави производњом челика.

Предузеће, кажу, има перспективу. У задње двије године губици су смањени за 60 одсто, а приходи повећани за 40 процената.

Генерални директор Јелшинграда Миодраг Брдар захвалио је Влади на дугогодишњој подршци без које би тешко опстали.

- Ми се трудимо да тражимо нове послове и да фирму доведемо до стабилности и повећамо број запослених и плате. У посљедња два мјесеца запослили смо седам нових радника - рекао је Брдар.

Он је истакао да је на сједници Управног одбора Ливара, чији је био члан, прије двије године усмено најављена промјена власничке структуре.

- Они немају интереса да улажу овдје и никада нису ни имали, али смо имали подршку Ливара. Ми радимо други тип челика у односу на њих и немају интереса да овдје улажу - каже Брдар.

Више од 70 одсто производње Јелшинграда иде на тржишта Италије, Француске, Њемачке и Шпаније.

Простора има и да се њихови производи пласирају и у Републици Српској. Влада Српске спремна је да помогне да ово предузеће опстане.

- То нам је заједнички циљ, а покушаћемо да кроз контакте које имамо у иностранству препоручимо ово предузеће да закључи нове уговоре - рекао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.

Јелшинград је проблеме у пословању имао прије пет година, када је због појефтињења нафте на свјетском тржишту угашено једно предузеће у Француској, које је било значајан пословни партнер ливници.