latinica  ћирилица
21/06/2019 |  10:44 | Аутор: СРНА

Салвини: Смањење пореза или збогом!

Италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини рекао је да ће отићи са функције уколико не буде успио у намјери да спроведе смањење пореза од најмање десет милијарди евра, пишу локални медији.

Италија са ЕУ води разговоре о ревизији буџета како би покушала да спријечи покретање дисциплинске процедуре због превеликих дуговања.

Аналитичари истичу да је Салвини, који је замјеник премијера, охрабрен због добрих резултата његове партије Лига на локалним и изборима за Европски парламент и да је зато као један од приоритета администрације ставио смањење пореза.

- Проблем је да нема озбиљних смањења пореза који би могли износити мање од десет милијарди евра. Италији је неопходна храбра реформа пореског система. Дужност ми је да то урадим и ако у томе не успијем, рећи ћу збогом и напустити функцију - изјавио је Салвини, преноси дневник "Коријере де ла сера".

Италијанска Влада коју чини коалиција партије Лига и покрет Пет звијезда инсистира на смањењу пореза за које наводе да ће помоћи у покретању слабог економског раста.

Салвини је изразио задовољство што ће искористити сваку уштеду из овогодишњег буџета за смањење дефицита.

Рим рачуна на уштеду од најмање три милијарде евра за смањење буџетског дефицита са тренутних 2,4 одсто на 2,1 или 2,2 одсто

Извори из италијанских власти истичу да је то камен спотицања у разговорима са ЕУ о буџету за наредну годину.

Италијански премијер Ђузепе Конте навео је за "Коријере де ла сера" да ће у наредним данима бити јасно да ли ЕУ такође тражи обећања и за буџет за 2020. годину.