latinica  ћирилица
19/06/2019 |  15:47 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Јукић: Имам доказе да се странци мијешају у рад правосуђа

Потпредсједница ВСТС-а БиХ Ружица Јукић изјавила је данас у Сарајеву да не би, да нема чврсте доказе за то, јавно тврдила да постоји уплитање страних амбасада у рад правосудних институција БиХ и да се правосудни радници приводе "у стаклену собу или гумену собу", како би се тражило од њих да обуставе истрагу против неког политичара или да против неког отворе истрагу.
Ружица Јукић - Фото: РТРС
Ружица ЈукићФото: РТРС

- Вјероватно бих нестала са земље да то није тако - рекла је Јукићева новинарима у Сарајеву.

Она није жељела да открије више детаља о томе, јер, како је појаснила, не жели да људе који су свједочили тим радњама доводи у опасност.

- Утиче се на поступке и рад правосудних институција. Ја нисам причала о ефикасности, оно о чему би амбасаде које су дале одређене донације имале право да питају, овде се ради о истрагама, судским процесима, гдје су странци покушали утицати на домаће носиоце правосудних институција - истиче Јукићева.

Она је истакла да такве ствари - да је БиХ земља у којој стране амбасаде воде политику свега, па чак и правосуђа - неће да прећути.

- Докле год сам овдје, а у задњој сам години мандата, то нећу прећутати, такве ствари ће доћи на мјесто гдје треба да дођу, а ја сам остала досљедна себи. Ако неко сматра да ову чињеницу треба прећутати, ако треба осудити Ружицу Јукић - нека осуде, али показаћемо какво смо друштво - истакла је Јукићева и позвала чланове ВСТС-а да се запитају због чега и коме то одговара.

Она је додала да је нико од надлежних институција није званично позвао да образложи своје тврдње.

На констатацију новинара да јој је високи представник Валентин Инцко рекао да не треба да се тиме бави, Јукићева је рекла да је Инцко учинио све да БиХ правно не профункционише.

Коментаришући позив члана ВСТС-а Горана Незировића да чланови овог правосудног тијела поднесу оставку, Јукићева је поновила да је Незировић тај који има разлог да поднесе оставку, тврдећи да је своју кћерку без конкурса запослио у Кантонални суд у Сарајеву, а да за комуналне услуге дугује око 14.000 КМ.

- Ја одлазим из ВСТС-а са имовином коју сам имала прије и нисам се обогатила, него сам само добила неосноване нападе. Да сматрам да сам било чим допринијела да нарушим углед ВСТС-а, сама бих поднијела оставку. Мене не требе позивати колега Незировић на оставку, поготову што знам да је ово оркестрирано - поручила је Јукићева.

Она није хтјела да прецизира ко оркестрира те нападе, додавши да је веома добро познато ко оркестрира такве ствари.

На позив да прокоментарише тврдње члана ВСТС-а Монике Мијић о националној подијељености ове институције, Јукићева је навела да је, ако су четири члана Савјета бошњачке националности тражила да објаве саопштење и обратила се и петом члану који је такође Бошњак, а да исто нису тражили од других чланова који су Срби и Хрвати, јасно да је ријеч о "једном кругу једне националности".

- То не доприноси раду ВСТС-а, као ни других институција које су повезане, јер ако пада ВСТС - падају и све друге институције - упозорила је Јукићева.

На данашњој сједници ВСТС-а БиХ у Сарајеву завршена је дискусија о заједничком писму ОЕБС-а, Амбасаде САД и Делегације ЕУ у БиХ које је раније упућено ВСТС-у.

Закључено је да је потребно именовати комисију која ће сачинити приједлог текста писма као одговор на заједничко писмо ОЕБС-а, Амбасаде САД и Делегације ЕУ у БиХ.