latinica  ћирилица
19/06/2019 |  13:14 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Отворена Канцеларија за истраживање злочина у средњем Подрињу

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је данас у Власеници да је, према попису овог центра, 2.670 Срба убијено и страдало на подручју средњег Подриња, што правосуђе БиХ потпуно занемарује, а с друге стране бави се само оптуживањем и пресудама лицима српске националности.
Којић у Власеници - Фото: СРНА
Којић у ВласенициФото: СРНА

У Власеници је данас озваничено отварање прве Регионалне канцеларије Републичког центра чији ће задатак бити да ради на документовању ратних злочина и страдању Срба у средњем Подрињу, те пружању правне помоћи Србима осумњиченим и оптуженим за ратне злочине.

Којић је рекао новинарима да је Влада Републике Српске препознала потребу отварања Регионалне канцеларије управо у Власеници због свих процеса који се одвијају на овом терену искључиво против српског народа, али и због сталног настојања да не буду процесуирани починиоци злочина над Србима.

Он је објаснио да је у договору са невладиним организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата у претходном периоду рађено управо на овом питању.

- Мислим да је значај ове канцеларије што ћемо заједнички радити и што ће Републички центар моћи да пружа правну помоћ адвокатским тимовима одбране лица оптужених за ратне злочине пред правосудним институцијама БиХ, а осумњиченим лицима примарну правну подршку. Ово ће бити и мјесто гдје ће се прикупљати документарна грађа о страдања Срба у средњем Подрињу - појаснио је Којић.

Он каже да ће Канцеларија имати оперативце који ће радити на терену на прикупљању доказног материјала и припремању адвокатских тимова одбране, а по потреби, имаће и персоналну подршку републичког центра у Бањалуци.

- Управо је средње Подриње мјесто гдје се покушава у потпуности минимизирати и негирати Република Српска са крајњим циљем да се укине, што би значио потпуни нестанак српског народа - упозорио је Којић.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погнулих бораца и несталих цивила у Сребреници Бранимир Којић рекао је новинарима да ће ова канцеларија бити од великог значаја за људе који су оптужени и чији су процеси у току.

- Они ће коначно имати коме да се обрате и затраже правни помоћ. Такође, и сви који иду на суђења као свједоци моћи ће овдје, уз помоћ тима правника, да се припреме, посавјетују и на суду кажу праву истину - навео је Којић.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Власеници Нада Нинић каже да је ова канцеларија требало да буде отворена и раније, али да ни сада није касно.

- Вјерујем да ће Канцеларија активно радити на терену и у томе ће имати нашу пуну подршку - рекла је Нинићева.

Предсједник Скупштине општине Власеница Гордана Трампић истакла је да је ова локална заједница дала пуну подршку отварању Регионалне канцеларије Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.