latinica  ћирилица
19/06/2019 |  11:15 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Понедјељак посљедњи рок за избор делегације за Савјет Европе: "БиХ пријети још једна срамота"

Министарство иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату саопштило је да је понедјељак, 24. јун, посљедњи рок за достављање листе парламентарне делегације БиХ за учешће у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе.
Савјет Европе у Стразбуру - Фото: Wikipedia
Савјет Европе у СтразбуруФото: Wikipedia

Из овог министарства саопштено је да ће БиХ, уколико буде пропуштена и ова додатна, али посљедња шанса, бити једина од 47 земаља чланица Савјета Европе која неће учествовати у њеном парламентарном раду.

- Ако се то деси, то је још једна срамота за БиХ на међународној политичкој сцени, што ће имати негативне посљедице за европски пут БиХ и на процес доношења одлуке о кандидатском статусу - истакнуто је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да, осим тога, Парламентарна скупштина БиХ, која је једина надлежна за тај посао и за њега сноси пуну одговорност, занемарује интересе народа и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, јер изабрани посланици и делегати неће моћи да учествују у доношењу важних одлука, попут избора новог генералног секретара Савјета Европе и судија Европског суда за људска права.

Из овог министарства напомињу да избор новог Савјета министара није ни на који начин повезан са избором ове делегације.

У саопштењу подсјећају да након избора 2010. године Савјет министара није био формиран 16 мјесеци, али је парламентарна делегација на вријеме одређена и несметано је учествовала у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе, што је резултирало интензивирањем добре сарадње БиХ и Савјета Европе.

- Уколико БиХ пропусти и посљедњи рок, штета и негативне посљедице биће још веће, јер је Комитет министара Савјета Европе на сједници у Хелсинкију 17. маја створио додатни простор за договор и омогућио БиХ још једну шансу да покаже да на одговарајући начин поштује своје обавезе и да је привржена европским вриједностима и стандардима ове највеће европске међународне организације - напоменуто је у саопштењу.

Министарство је позвало руководство Парламентарне скупштине БиХ да искористи неколико преосталих дана и именује делегацију, јер "међународни углед БиХ и интереси народа у оба ентитета не смију да буду таоци постизборних дневнополитичких надмудривања".