latinica  ћирилица
10/06/2019 |  19:09 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Додик поручио: Нећу дати сагласност за постављање војске на граници са Србијом!

Предсједавајући Милорад Додик за сутра је заказао ванредну сједницу Предсједништва о мигрантској кризи у БиХ. Сједницу је затражио хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић. Он предлаже употребу Оружаних снага БиХ. Додик поручује да никада неће дати сагласност да војници буду на граници Републике Српске и Србије. И Савјет министара је данас разматрао мигрантску кризу.

Чланови Предсједништва сутра ће разматрати мигрантску кризу у БиХ. Предсједавајући Милорад Додик каже да хрватски члан Предсједништва има право да затражи сједнцу. Ипак, у Предсједништву су раније расправљали о мигрантској кризи и задужили Савјет министара да сачине рјешење.

- Савјет министара који је требао да буде рјешење за мигрантску кризу постао је додатни проблем јер није ништа учинио. Заказао сам за сутра сједницу Предсједништва БиХ, али мислим да ће то бити јалова прича која неће дати никакав резултат јер немамо Савјет министара који би могао нешто оперативно да уради. Уставом је предвиђено да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва, а ми немамо никакав помоћни орган - рекао је Додик.

И бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић каже да је подржао захтјев хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да буде одржана ванредна сједница Предсједништва у вези са мигрантском кризом јер Предсједништво мора да предузме мјере како би били заштићени интереси БиХ..

Иако су у априлу добили задатак од Предсједништва, Савјет министара данас је тек усвојио закључке о мигрантској кризи. Предлажу ангажовање Оружаних снага, ентитетских и кантоналних полицајаца и распоређивање миграната и на територији Републике Српске.

- Закључак је да је неопходно мигрантску кризу равномјерно распоредити на територију читаве БиХ, да мигранти не буду само на територији једног, већ оба ентитета - изјавио је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Предсједавајући Додик истиче да је Српска имала политику која се тиче мигрантске кризе и предлагала договор, али да се ништа није догодило.

- Једина логична ствар је да Српска каже да не жели сабирне центре у којима ће мигранти боравити и то остаје наша политика - каже Додик.

У Савјета министара очекују да ће Предсједништво прихватити њихов план рјешења мигрантске кризе.

Предсједавајући Предсједништва Милорад Додик је јасан – нико неће поставити војску између Српске и Србије. Он каже да се тражи споразум да федерална полиција или неке друге полицијске снаге распореде на простор Републике Српске, истичући да таквог споразума неће бити.

- Ако неко сматра да треба да се ангажује полиција Републике Српске да чува границу, јер су они неспособни и инертни, онда ће полиција Српске то урадити и не треба нам никаква испомоћ - истакао је Додик.

Комшић је данас упутио званичан захтјев за одржавање хитне сједнице Предсједништва БиХ због мигрантске кризе и предложио да се од министарке одбране БиХ Марине Пендеш затражи да размјести војску дуж границе са Србијом и Црном Гором.

Према његовом приједлогу, војска би помагала граничној полицији БиХ у контроли границе са Србијом и Црном Гором, а ради спречавања илегалних прелазака границе.

Према том приједлогу, употреба и размјештај јединица Оружаних снага БиХ не подразумијева коришћење наоружања и бојевих средстава.

 У Савјету министара данас су одлучили да на територији Унско-санског кантона на локалитету “Вучјак” саграде нови прихватни центар за мигранте, а да распусте садашње. И док у Савјету министара хронично траже рјешење за мигрантску кризу, БиХ је од почетка године до почетка јуна ушао 9.081 мигрант.