latinica  ћирилица
10/06/2019 |  09:20 ⇒ 11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Списак приштинских лобиста - Клинтонови, Олбрајтова...

Блиц објавио текст о најутицајнијим америчким лобистима за пројекат независности Косова, међу којима су брачни пар Клинтон, Мадлен Олбрајт и Вилијам Вокер.
Бил и Хилари Клинтон - Фото: АП
Бил и Хилари КлинтонФото: АП

У тексту под насловом "Деценијама гризу за косовску независност", Блиц пише да није непознато да САД признају независност Косова, али да улога неких људи у томе одавно није политичка, већ залази и у сферу личних и пословних интереса.

Први на листи најважнијих и најупорних лобиста је брачни пар Клинтон. Лист наводи да су бивши амерички предсједник Бли Клинтон и бивша државна секретарка Хилари Клинтон остали упамћени као једни од најватренијих заступника идеје о косовској независности.

Због тога што су обоје подржали све потезе приштинских власти, закључно са самопроглашеном независношћу, добили су велику захвалност, која се, између осталог, огледала у улицама и споменицима који носе њихова имена и ликове у Приштини.

Као други најистакнутији лобиста означен је бивши шеф посматрачке мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер, који је, како пише Блиц био човјек којем су се Албанци клањали до неба. Вокер је симбол афере "Рачак", која је била повод за бомбардовање СРЈ 1999. године.

Вилијам Вокер (Фото: nspm.rs)

Сљедећа на листи је Мадлен Олбрајт, државна секретарка САД у Клиинтоновој администрацији. Она, како пише београдски дневник, из све снаге подржава косовску независност, тим прије што је њена компанија "Олбрајт груп" стала иза једног од водећих мобилних оператера на КиМ "Ипко нета", а својевремено се спекулисало да жели да купи и пошту и телекомуникације Косова.

Медлин Олбрајт

Сљедећи на листи под бројем четири, је амерички конгресмен из Тенесија, Тим Бурчет, за којег лист наводи да, иако не да се сврста међу приштинске лобисте, не би било грешке ако би неко помислио да је не само противник, већ мрзитељ Срба.

Лист подсјећа на његов недавни разговор са бившом предсједницом Косова Атифетом Јахјагом, у којем Бурчет каже да су "Срби смећарски народ, без имало храбрости, за који треба што прије наћи начин да буде приведен правди".

На петом мјесту је конгресмен Елиот Ејнџел, који се Косовом бави 30 година.

Приштинске власти су, како пише Блиц, увијек могле да рачунају на његову подршку, а разлог томе су, како се спекулише, разни пословни и донаторски аранжмани које Ејнџел има са лобистима за косовску незвисност и политичким лидерима из Приштине.

На шестом мјесту је пензионисани генерал Весли Кларк, који је био командант НАТО снага у Европи и који је руководио операцијом бомбардовања СРЈ.

По напуштању службе у војсци, Кларк постаје бизнисмен и руководилац канадске енергетске комапније "Енвидити", која је од приштинских власти тражила лиценцу за истраживање резерви угља од којих би се производила синтетичка нафта, подсјећа Блиц.

Мјесто број седам припало је Харију Бајрактарију, америчком бизнисмену и лобисти албанског поријекла, који је један од главних финансијера косовске независности.
Медији су открили његове пословне везе са конгресменом Ејнџелом, подсјећа Блиц.

На мјесту број осам је Фљорин Краснићи, који неформално носи титулу једног од оснивача ОВК и који је до богатства дошао тргујући оружјем у САД.

Својевремено је амерички Пи-би-ес снимио документарац "Бруклинска веза", у којем је, између осталог, речено да је Краснићи у САД скупио 30 милиона долара за наоружавање ОВК, а онда куповао оружје у продавницама и шверцовао га на Косово.