latinica  ћирилица
20/05/2019 |  21:35 ⇒ 21/05/2019 | 08:11 | Аутор: dnevni avaz

Међу мигрантима има заражених шугом, ХИВ-ом и туберкулозом

На подручју Унско-санског кантона хигијенско-епидемиолошка ситуација је све опаснија, а с терена стижу незванични упозоравајући подаци о појави епидемија, болести и зараза међу мигрантима.
Мигранти у Бихаћу - Фото: klix.ba
Мигранти у БихаћуФото: klix.ba

Алармантни подаци

Ситуација у прихватним центрима Бира и Мирал, у којима се налази око 3.000 миграната, забрињавајућа је.

- Ријеч је углавном о младићима између 15 и 30 година. Многима од њих евидентиран је ХИВ, имамо обољеле од АИДС-а, туберкулозе, хепатитиса Б и Ц, има и наркомана. Ситуација је алармантна и забрињавајућа - рекла је Нермина Ћемаловић, министарка здравства у Унско-санском кантону.

Она додаје да здравствена заштита, не само међу мигрантима већ у цијелом кантону, постаје све већи проблем, који настоје да држе под контролом. Међутим, каже Ћемаловићева, у прихватним центрима то није могуће, а доктори који раде с мигрантима истичу да је проблем велик.

- У једној хали, у којој борави скоро 2.000 миграната, епидемиолошка ситуација се не може контролисати - истиче Ћемаловићева.

Она се плаши да би ситуација, ако се настави прилив мигранта у Унско-сански кантон, могла да измакне контроли.

- Додатни је проблем и недостатак болничких капацитета. Уз појаву заразе, инфективни одјел није у могућности да прими већи број обољелих, као ни одјел пулмологије - наглашава Ћемаловићева.

Одбјегли болесник

И волонтери који свакодневно раде с мигрантима свјесни су опасности од зараза - шуге, хепатитиса, чак и ХИВ-а.

- Љекари долазе свакодневно у прихватне центре. Тамо су већ евидентирани обољели од туберкулозе, заражени шугом, један мигрант позитиван је на ХИВ. Он је побјегао из центра, трага се за њим - каже Абдулах Будимлић, предсједник Црвеног крста Бихаћ.

Милион и 360 хиљада оброка

Кроз Бихаћ је од априла прошле године до данас, према подацима Комуникацијског тима града, прошло око 10.240 миграната.

На њих је од почетка кризе утрошено скоро два милиона КМ, а Црвени крст спремио је више од милион и 360 хиљада оброка.