latinica  ћирилица
15/05/2019 |  09:52 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

НСРС o Фонду солидарности

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској, за период 2019-2029. године.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је данашњу сједницу, која ће бити настављена сутра у 10 часова разматрањем  Извјештај о раду и извршењу Финансијског плана - Буџета Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за прошлу годину, које је започето вечерас.

20.20 - Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству лани радио како треба, истакавши да људима из те организације треба дати додатну подршку.Гламочак је рекао да ће СДС подржати извјештај о раду Фонда у прошлој години, наводећи да не треба допустити покушаје да неки други фондови дио својих обавеза пребацују на овај фонд.

Посланик СНСД-а Валерија Лакић оцијенила је да Фонд солидарности оправдава своје постојање, ради транспарентно и помаже дјеци чији су родитељи раније покретали хуманитарне акције и куцали на многа врата да би дошли до новца за лијечење својих малишана.

19.55 - Фонд солидарности до краја прошле године одобрио је 74 захтјева за лијечење 64 дјеце у иностранству, за шта је уплаћено 1.541.972 КМ, рекла је представник Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић.

Вучковићева је, образлажући у Народној скупштини извјештај о раду и извршењу финансијског плана - буџета Фонда за 2018. годину, рекла да је Фонд одобрио 74 захтјева јер је за неколико дјеце лијечење продужавано по неколико пута.

Она је навела да су дјеца упућивана у здравствене установе у Њемачкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Швајцарској, Белгији, Русији, Словенији и Турској.

У извјештају се наводи да се највећи број захтјева односио на генетска испитивања - 44 одобрена захтјева, док су на лијечење дјеца упућивана због тумора, леукемије, тешких ортопедских аномалија, болести ока и других обољења.

Највећи износ Фонд солидарности је одобрио за трансплантацију коштане сржи у Њемачкој и то око 240.000 евра, а Комисија за додјелу средстава засједала је 24 пута и одлучивала о пристиглим захтјевима за лијечење дјеце у иностранству, наводи се у извјештају.

19.31 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској за период 2019-2029. година којом је предвиђено да систем здравствене заштите обезбиједи доступну и квалитетну заштиту сексуалног и репродуктивног здравља.

Помоћник министра здравља Републике Српске Љиљана Иванчић истакла је у завршној ријечи пред посланицима да постоје размишљања да се путем пилот-пројекта у наставне планове и програме уведу предмети из области репродуктивног здравља.

Основни разлог за доношење стратегије јесте да систем здравствене заштите обезбиједи квалитетну здравствену заштиту сексуалног и репродуктивног здравља било да је ријеч о планирању породице, обезбјеђењу доступне и квалитетне здравствене заштите за труднице и породиље, превенцији сексуално преносивих болести, наводи се у образложењу овог документа.

18.39 - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић сматра да би, због лоше демографске слике у Српској, требало одржати посебну сједницу парламента.

- Народна скупштина требало би да усвоји стратегију побољшања демографске слике у Републици Српској која ће бити обавезујућа за Владу Републике Српске и невладин сектор у Српској - рекла је Јовичевићева. 

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица сматра да би у Републици Српској требало да буде формирано министарство за породицу, социјалну и демографску политику.

- Ово је најбољи начин да подржимо демографску политику у Српској - истакао је Мазалица.

17.10 - НСРС, након редеовне паузе, наставила с радом.

15.10  - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Денис Шулић сматра да би Нацртом стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској за период 2019-2029. године требало предвидјети увођење вршњачких едукатора у средње школе који би са младим људима разговарали о реализацији стратегије.
"Мислим да би вршњачки едукатори имали важну улогу у спровођењу ове стратегије", рекао је Шулић током скупштинске расправе о овом документу.

Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да је Нацрт стратегије добар документ, али да се унапријед морају обезбиједити извори финансирања за њено спровођење.

Помоћник министра здравља Републике Српске Љиљана Иванчић рекла је да је Нацртом стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској за период 2019-2029. година предвиђено да систем здравствене заштите обезбиједи доступну и квалитетну заштиту сексуалног и репродуктивног здравља.

Образлажући овај нацрт стратегије у Народној скупштини Републике Српске, Иванчићева је рекла да је основни разлог за доношење стратегије да систем здравствене заштите обезбиједи квалитетну здравствену заштиту сексуалног и репродуктивног здравља било да је ријеч о планирању породице, обезбјеђењу доступне и квалитетне здравствене заштите за труднице и породиље, превенцији сексуално преносивих болести. 

У Народној скупштини Републике Српске дата је редовна пауза до 17.00 часова.

14.10 - Посланици НСРС размотрили су Нацрт стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској, за период 2019-2028. године.

Циљ стратегије је и враћање породичних вриједности и моралних норми, развијање међугенерацијске солидарности гдје различите генерације могу бити једне другима на услузи.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Павле Паунић је у завршној ријечи овом нацрту стратегије захвалио посланицима за конструктивну расправу, наводећи да ће квалитетни приједлози бити уврштени у завршни текст тог стратешког документа.

Фокус Стратегије је рјешавање проблема који се односе на сиромаштво старијих лица, здравствене услуге, стамбени простор и животне услове, живот у руралним и економски угроженим подручјима.

- У фокусу су и социјалну заштита, цјеложивотно учење, активно учешће у заједници, превенција насиља, запостављања и злостављања старијих лица од њихових сродника или других лица из заједнице, као и међугенерацијска солидарност -  наводи се у Нацрту стратегије.

12.50 - Посланик Уједињење Српске Маринко Драгишић рекао је да у Републици Српској треба успоставити регистар старих лица која немају никаква примања да би им се помогло, те да посебан акценат на том плану треба ставити на оне на селу.

12.30 - Колегијум Народне скупштине Републике Српске сагласио се данас, уочи наставка редовне сједнице републичког парламента, да нема разлога за одгађање сједнице због поплава у Српској, с обзиром на то да је стање у већини локалних заједница углавном стабилизовано.

11.30 - Посланик СНСД-а Милица Ловрић навела је да је ова стратегија веома значајна и да показује да су Влада Српске и ресорно министарство посвећени стварању услова за бољи живот старијих и њиховој заштити.

Она каже да демографско старење изражено није изражено само у Републици Српској и да су у вези са тим и проблеми пада наталитета и миграције радно способних људи.

Посланик СНСД-а Валерија Лакић сугерисала је да треба побољшати здравствену заштиту старијих, посебно оних из руралних подручја.

- Потребно је унаприједити и њихов друштвени живот, а један од начина је формирање дневних центара за ову популацију - рекла је Лакићева.

Посланик ДНС-а Душко Ивић рекао је да је добро што власт у Републици Српској стратешки брине о старијим лицима и води рачуна о социјалном положају тих категорија и, такође, указао на проблем смањења броја становника у Српској.

10.35 - Основни разлог за доношење Стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској за период од 2019. до 2028. године јесте враћање породичних вриједности и моралних норми, развијање међугенерацијске солидарности гдје различите генерације могу бити једне другима на услузи, те побољшање здравог и активног старења.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Павле Паунић је, образлажући у Народној скупштини овај нацрт стратегије, рекао да је њен фокус рјешавање проблема који се односе на сиромаштво старијих лица, здравствене услуге, стамбени простор и животне услове, живот у руралним и економски угроженим подручјима. 

- У њеном фокусу су и социјалну заштита, цјеложивотно учење, активно учешће у заједници, превенција насиља, запостављања и злостављања старијих лица од њихових сродника или других лица из заједнице, као и међугенерацијска солидарност - рекао је Паунић.

....................................................................................................

На дневном реду су извјештаји за прошлу годину о раду Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, Омбудсмана за дјецу, те Омбудсмана за људска права БиХ.

Биће разматран и приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци-Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање по Пројекту енергетске ефикасности у БиХ.

Четврта редовна сједница Народне скупштине Српске, са усвојеним дневним редом од 22 тачке, почела је 16. априла, а настављена 23. априла.