latinica  ћирилица
21/04/2019 |  07:53 ⇒ 20:46 | Аутор: Агенције

На стотине мртвих и рањених у Шри Ланки: Ухапшено 13 људи (ФОТО)

Најмање 215 особа је погинуло, док је више од 450 повријеђено у експлозији у католичким црквама и хотелима у престоници Шри Ланке у престоници Коломбу и другим дијеловима земље, јавља телевизија NEWS 1ST.

19.15 Полиција је ухапсила 13 људи у вези са бомбашким нападима на цркве и хотеле у Шри Ланки.

Премијер Шри Ланке Ранил Викремесинге рекао је да су већина ухапшених локално становништво, али да ће даља истрага утврдити да ли постоје и "прекоморске везе".

Он је рекао раније да је Влада била свјесна да постоји могућност напада, али да нису предузете мјере предострожности, пренио је Спутњик.

18.30 Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је телеграм саучешћа премијеру Шри Ланке Ранилу Викремесингеу и породицама страдалих у данашњим бомбашким нападима, те оцијенио да овакви догађаји подсјећају на пријетњу која постоји у свијету и позивају на јединство у борби за истребљење тероризма.

18.10 Осам људи је ухапшено у вези са бомбашким нападима у Шри Ланки у којима је погинуло 215 људи, рекао је премијер Шри Ланке Ранил Викремесинге.

Он је навео да је постојало одређено упозорење на могући напад, али да о томе није био обавијештен и да се то мора истражити.

- Сада је приоритет ухапсити нападаче - рекао је он,  пренио је Спутњик.

У међувремену, полиција Шри Ланке заплијенила је комби који су наводно користили нападачи.

Министар за националне интеграције Мано Ганесан рекао је да је полиција упозорена прије седам дана да су у Коломбу могућу самоубилачки напади на политичаре, објавио је Гардијан.

17.55 Полиција је ухапсила седам особа у кући у Коломбу, јавили су локални медији. Три полицајца су убијена током акције.

16.01 Предсједник Европског парламента Антонио Тајани рекао је да напади у Шри Ланки представљају геноцид над хришћанима.

- Чак и данас на Ускрс има оних који сију мржњу и смрт. Напади на цркве у Шри Ланки представљју истински геноцид над хришћанима. Помолимо се за невине жртве и покушајмо да остваримо вјерске слободе широм свијета - написао је Тајани на Твитеру. 

15.55 Министарство спољних послова БиХ за сада нема информацију да међу жртвама терористичких напада у Шри Ланки има држављана БиХ, рекао је начелник Канцеларије за односе са јавношћу у Министарству Небојша Регоје.

15.50 Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа предсједнику Шри Ланке Маитрипали Сирисени у којем је најоштрије осудила бомбашке нападе на цркве и хотеле у овој земљи и указала да они упозоравају на неопходност заједничке и одлучне борбе против тероризма.

15.20 У Шри Ланки су затворени сви државни универзитети затворени након серије бомбашких напада у којима је погинуло 215 људи.

Такође, суспендован је жељезнички саобраћај, а полицијски час важиће до даљег, јавља Спутњик.

Индијски премијер Нарендра Мори понудио је помоћ Шри Ланки у борби против тероризма.

Моди је разговарао телефоном са премијером Шри Ланке и пренио му изразе искреног саучешћа због губитка невиних живота у терористичким нападима, саопштило је индијско Министарство спољних послова.

Међу погинулима у данашњима нападима има и држављана Британије, САД, Кине и Турске, јавио је Ројтерс.

15:00 Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је данас саучешће предсједнику Шри Ланке Маитрипали Сирисени и породицама жртава терористичких напада у тој земљи, наводећи да напади показују да безумље не познаје границе, датуме, нације или државе и да борба против тероризма мора бити напор око кога ће се окупити цијели цивилизован свијет.

14.30 Власти Шри Ланке су идентификовале организаторе експлозија. У међувремену, број жртава у осам експлозија на Шри Ланки непрестано расте, па је према последњим подацима погинуло 207 људи, а рањено 450.

Министар одбране земље Руван Вијеварден је изјавио да се у овом тренутку полиција и војска баве истраживањем догађаја.

- Вјерујемо да ће сви кривци за овај тужни терористички инцидент бити што прије ухапшени. Они су идентификовани - нагласио је он.

13.10 Амерички предсједник Доналд Трамп упутио је изразе саучешћа народу Шри Ланке.

- Спремни смо да помогнемо - написао је Трамп на Твитеру.

13.00 Папа Фрањо осудио је нападе на цркве и хотеле наводећи да је ријеч о окрутном насиљу који се догодило на Ускрс.

- Са тугом и болом примио сам вијест о тешким нападима који су баш данас донијели бол и патњу црквама и другим мјестима гдје се људи окупљају у Шри Ланки", рекао је папа пред више десетина хиљада вјерника на Тргу Светог петра у Риму, који су дошли да чују ускршњу посланицу "Граду и свијету" .

13.50 Предсједник Србије Александар Вучић упутио је саучешће предсједнику Шри Ланке Маитрипали Сирисени и породицама жртава страдалих у серији напада на цркве и хотеле у тој земљи.

12.10 Власти Шри Ланке увеле су полицијски час у земљи након вишеструких бомбашких напада. Влада је, такође, блокирала приступ друштвеним мрежама и месинџер апликацијама у цијелој земљи, наводи "Спутњик".

Британски премијер Тереза Меј осудила је насиље и нападе на цркве и хотеле у Шри Ланки и упутила "изразе саучешћа свима који су погођени у овом трагичном тренутку".

- Морамо да се ујединимо и боримо да нико никада више не мора да практикује вјеру у страху - написала је она на Твитеру.

Осудама се придружио и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер. Он је написао на Твитеру да је ужаснут и тужан због бомбашких напада у Шри Ланки који су однијели толико живота.

11.37 Осма експлозија одјекнула је у престоници Шри Ланке Коломбу, јавља АФП. Како јавља телевизија „Нјуз 1“, експлозија се десила у стамбеној четврти Дематагоде, предграђа Коломба.

11.00 На Шри Ланки је одјекнула још једна експлозија. Експлозија се десила поред престонице Коломба. Како јавља телевизија Ен-Ди-Ти-Ви, експлозија се десила у подручју зоолошког врта.

Полиција је саопштила да је у серији експлозија које су јутрос потресле Шри Ланку погинуло 35 страних држављана.

Премијер Ранил Викремесинге заказао је хитну сједницу Савјета за националну безбједност.

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је саопштила да међу погинулим нема руских држављана. Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће након терористичког напада на Шри Ланки, нагласивши да очекује да ће наручиоци и реализатори бити кажњени.

Двије туристичке агенције су потврдиле да су се експлозије догодиле у хотелима у Коломбу. 

Агенција АФП је јавила да је у црквама и хотелима Шри Ланке одјекнуло шест експлозија - у три цркве и три хотела у престоници Колумба и другим дијеловима земље, између осталог у граду Негомбо.

Локална ТВ приказала је оштећења на хотелима Синамон Гранд, Шангри-Ла и Кингсбери. Извори у полицији су навели да се једна од експлозија догодила у цркви Светог Антонија у престоници, као и да је у махом католичком граду Негомбо погођена црква Светог Себастијана.

Та црква је на својој Фејсбук страници поставила фотографије разарања у унутрашњости здања и затражила помоћ јавности. За сада нико није преузео одговорност за експлозије.