latinica  ћирилица
20/03/2019 |  11:10 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Цвијановић: 100.000 КМ за набавку стоматолошких столица (ФОТО)

Поводом Свјетског Дана оралног здрвља предсједница Републике посјетила је Денталну клинику Медицинског факултета у Бањалуци, за чије је опремање из Кабинета предсједника издвојено 100 хиљада марака. Под слоганом "Реци А", Дан оралног здравља посвећен је најмлађима и трудницама.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је истакла да је од изузетног значаја што је посебна пажња посвећена оралном здрављу дјеце и трудница.

- Када сам била премијерка на једној од сједница Владе добили смо информацију да велики број дјеце до три године има каријес, као и да 90 одсто трудница нема навику да иде на стоматолошке прегледе. Након тога смо набавили стоматолошке столице и машине за Поликлинику и школе у Бањалуци, а наставак овог програма јесте у овом центру - рекла је Цвијановићева.

Она је позвала грађане да корсите услуге Денталне клинике.

- Подршка коју дајем овим активностима уклапа се у програм који спроводимо, а подразумијева бригу о најмлађима и трудицама. То радимо у оквиру програма за јачу и бољу демографску слику Републике Српске - каже Цвијановићева.

Фото: РТРС

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић нагласио је да се Свјетски дан оралог здравља обиљежава с циљем подизања свијести о значају оралног здравља и његовој улози у очувању општег здравља.

Напомиње да је већина болести кардиоваскуларног система доведена је у везу са здрављем усне дупље. Да би се лоши показатељи промијенили на боље, Дентална клиника грађанима нуди прегледе по најповољнијим цијенама.

- У Републици Српској 60 до 70 одсто дјеце од 11 година пере зубе више од једном дневно. Не смије бити занемарено здравље млијечних зуба, јер 30 одсто двогодишњака и 90 одсто шестогодишњака у Српској већ има каријес - рекао је Шеранић.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић навео је да студенти стоматологије у посљедњих седам дана посјећују бањалучке вртиће и указују на значај очувања оралног здравља.

- Изузетно су нам важне труднице и дјеца. Покренућемо иницијативу у свих здравственим установама да труднице морају водити рачуна о оралном здрављу. Нажалост, орална хигијена нам је на јако ниском нивоу - рекао је Шкрбић.

За очување оралног здравља најважнија је хигијена. Студенти Медицинског фалутета зато препоручују – зубе треба прати минимално два пута дневно, лаганим и вибрирајућим покретима, минимално три минуте и са што мекшом четкицом, након које треба употријебити и интерденталну.