latinica  ћирилица
18/03/2019 |  20:54 ⇒ 19/03/2019 | 09:23 | Аутор: СРНА

Мозамбик: Страхује се да је циклон однио више од 1.000 живота (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Мозамбика Филипе Нјуси рекао је данас да се страхује да је више од 1.000 људи погинуло у удару циклона "Идаи", док је више од 100.000 људи у опасности.
Мозамбик - циклон Идаи  (Фото:United Nations) -
Мозамбик - циклон Идаи (Фото:United Nations)

Нјуси је, у обраћању преко државног Радио Мозамбика, рекао да, иако је званичан број погинулих 84, он вјерује да ће број жртава бити више од хиљаду.

Према његовим ријечима, реке Пунгуе и Бузи изашле су из корита и читава села су нестала у поплавама као и изоловане заједнице, па тијела плутају ријекама.

 - То је права катастрофа великих размјера - рекао је Нјуси, који се обратио јавности пошто је хеликоптером обишао централни лучки град Беира и руралну покрајину Маника и Софала у којој се могу видјети огромне површине које су поплављене и и пустошења, пренио је АП.

Циклон је 14. марта погодио лучки град Беира са вјетром који је дувао брзином од 177 километара на час. Спасилачке екипе тек су јуче успјеле да дођу до овог града.

Тренутно је званичан број погинулих 84 након што је олуја донијела поплаве и јак вјетар и уништила куће. У неким случајевима је забиљежено да је вјетар носио кровове са бетонских зграда, јавља Би-Би-Си.

Овај циклон до сада је убио најмање 180 људи широм јужне Африке.