latinica  ћирилица
17/03/2019 |  14:38 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Кафић "Звуци срца" нема цјеновник, али има душу

У Београду је недавно отворен кафић "Звуци срца", једини у Србији у којем раде млади са благим потешкоћама у менталном развоју.

Овај локал у којем нема цјеновника, разбија предрасуде о могућностима ове рањиве категорије становништва и доприноси њиховом укључивању у друштвене токове.

Атмосфера слична кућној, љубазност и осмијех није једино што овај необични кафић, отворен уз помоћ Града Београда и Министарства за рад и запошљавање, издваја од осталих.

- У њему су конобари, шанкери, а и музичари, што је јединствено, да кажем, у свијету – особе са сметњама у менталном развоју, значи особе које заједница тешко може да прихвати као радно функционалне - каже Горан Ројевић, директор Хуманитарне организације "Дечје срце".

Овај локал руши све предрасуде. Предвиђено је да овдје посао добије 15 младих са благим потешкоћама у менталном развоју, који су у најдиректнијој комуникацији са грађанима. Ужурбано припремају кафу, топле напитке, цијеђене сокове, а послужују их са искреним осмијехом. Њима рад у кафићу много значи.

- Предивно, лијепо је радити, имам добре колеге. Научила сам да правим еспресо и нес. Није тешко, брзо сам савладала - истакла је шанкерица Милица Даниловић.

Запослени се овдје осјећају добро, уважено и корисно, јер иду на посао као и њихови родитељи, и имају права као и други запослени.

- Њихови родитељи су аплицирали код Националне службе за запошљавање и они примају плату за то. Имају своју радну књижицу и иде им радни стаж - додао је Горан Ројевић.

Ово је можда једини кафић у Београду у ком не можете наћи цјеновник, зато што он не постоји. Своју поруџбину плаћате убацивањем новца, онолико колико сматрате да треба, у кутијицу у облику срца.

И ако посјетилац не остави ништа, биће послужен с истом љубазношћу. Овдје је главни покретач нешто друго - позитивна енергија, па се у локалу често тражи мјесто више. Одмах уз кафић је и радни центар са радионицом и мала продавница њихових производа, које називају "срцотворинама".