latinica  ћирилица
09/02/2019 |  08:55 ⇒ 10:20 | Аутор: СРНА

СПЦ припрема одговор на писмо хрватских бискупа

Синод Српске православне цркве припрема одговор на писмо Хрватске бискупске конференције из новембра прошле године, у којем су Његова светост српски патријарх Иринеј и владика бачки Иринеј оптужени за вријеђање жртава рата и распиривање мржње у Хрватској, пишу "Вечерње новости".
Српска православна црква -
Српска православна црква

Владика бачки Иринеј рекао је за "Новости" да Синод сматра и црквено и цивилизацијски неприхватљивом праксом да се службена преписка износи у јавност.

- Али пошто је Хрватска бискупска конференција одлучила да поступи другачије и одговор Синода СПЦ биће јаван - рекао је владика Иринеј.

Епископ бачки каже да никада није напао било кога, већ да су његови јавни иступи и изјаве били реакција на претходне нападе на СПЦ и патријарха српског.

Никада се, додао је он, није бавио хрватским бискупима појединачно, нити Хрватском бискупском конференцијом у цјелини, нити неким другим бискупима у Србији, осим када је био приморан да, у служби портпарола СПЦ, одговара "на нападе не малог броја бискупа у Хрватској".

- Уосталом нека та господа изволе доказати и показати да нема усташки настојрених бискупа у Хрватској бискупској конференцији. Судећи према њиховим изјавама у хрватској јавности, лако се може закључити да они нису мањина у оквиру своје цркве у Хрватској - рекао је владика Иринеј.

Он је напоменуо да је Свети архијерејски синод писмо Хрватске бискупске конфернције добио у форми службеног акта, који се по правилу не може износити у јавност без сагласности пошиљаоца.

Осим тога, каже владика Иринеј, треба имати у виду да се овакви службени дописи припремају мјесецима и да се исто тако одговор на њих мора припремити пажљиво, уз прикупљање неопходног материјала.

- Свети синод је ово писмо добио пред почетак великих празника у нашој цркви, и до сада није било ни могуће ни потребно хитно одговорити на њега - навео је владика бачки.