latinica  ћирилица
03/02/2019 |  08:43 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Кобасица из Лијевча за Гиниса (ФОТО)

На гастрофесту који се организује у оквиру туристичко-забавне манифестације "Дани зиме на Козари" прошле године највише пажње привукла је кобасица "Лијевчански понос"

За данас, група ловаца из градишког Лијевче поља, најављује још већу атракцију на платоу, у спомен комплексу на Мраковици. Идејни творци "Лијевчанског поноса" били су гости нашег Јутарњег програма који су поручили да ће се кобасица дегустирати данас на "Данима зиме на Козари" на Мраковици.

Прошле године дужина од четири метра и пречник од девет центиметара кобасице били су мали да би задовољили апетите свих знатижељника. Ове године, група мала, али одабрана одлучила се на нови изазов, али и подвиг.

За кобасицу су припремили скоро 70 килограма домаћег меса са фарми у Лијевче пољу. Припреме су почеле од раних јутарњих часова а најинтересантније је било пуњење.

Умор је чинио своје и постао је озбиљна пријетња да се у подвигу не успије. Али није се одустајало.

- Било је грчева нормално, врело месо врела маса а руке хладне. Грчеви су почели да хватају руке али издржали смо све и добро је прошло - прича Раде Џајић, Карајзовци.

Раде Џајић и Милош Ђакић

Из тренутка у тренутак, милиметар по милиметар, кобасица је расла. На крају резултат је изненадио и организаторе.

Да се роди рекордно чедо бринуле су многе руке. У једном тренутку руку је чак понестало. На сву срећу позната лијевчанска солидарност ни овог тренутка није заказала. У помоћ су притекли пријатељи из сусједних села.

- По томе смо ми овдје и познати у Лијевче пољу да једни другима помажемо мада се то десило тако стицајем околности да је та кобасица мало већа од очекиваног и мало смо сви припомогли тако да је то све испало добро - каже Драган Ђукановић, Трошељи.

Док је сировински састав познат зачини су мала тајна Душке Ђакић. Састав и количина и поред новинарске знатижеље остали су непознаница. Можда су због тога већ почели да јој приписују својства афродизијака.

- Требала би бити укусна што су момци свашта ставили у њу и морала би бити добра јер и прошле године је била јако укусна. Мислим да у овој има свашта, чак да је мало умјешано и афричке шљиве - шаљиво прича Остоја Мирјанић.

Лијевчански специјалитет

По старом обичају кобасица је добила име.

- Па не знам, ето то нам је нешто пало прво на памет, из Лијевча смо сва тројица нас који смо дошли на ту идеју и рекох ајмо дати име "Лијевчански понос" - додаје кроз смијех Џајић.

Поносни Лијевчани кажу да достигнута дужина неће бити коначна. Радо би да се њихова кобасица нађе и у Гинисовој књизи рекорда.

Била за Гиниса или не једно је сигурно. Много љубави, рада и напора уложено је да би се представиле вриједности краја из којег долазе ови млади људи. Које су то вриједности најбоље ћете осјетити ако на Козари пробате парче "Лијевчанског поноса".