latinica  ћирилица
31/12/2018 |  18:36 ⇒ 01/01/2019 | 09:17 | Аутор: РТРС

Због безбједности грађана, отказани сви новогодишњи концерти у Бањалуци

Због синоћњих инцидената у Бањалуци, Градска управа отказала је дочек Нове године на отвореном. Тако су Бањалучани и туристи остали ускраћени за традиционалне концерте. Разлога за задовољство немају ни запослени у услужној дјелатности.

Први пут од рата, Бањалука ће, у новогодишњој ноћи бити нијема.Све манифестације - за дјецу и одрасле, отказане су. Разлог за то је, каже градоначелник Игор Радојичић, безбједност учесника, туриста и грађана.

"Нека ту тишину схвате они који треба да ријеше случај Драгичевић. Нека ту тишину схвате органи власти који чине или не чине шта треба. Нека ту тишину схвате Бањалучани и размисле да нам треба лијеп и добар град да у њему живимо и да можемо заједно да радимо", рекао је Радојичић.

Градска управа, истиче Радојичић, у протеклих девет мјесеци имала је разумијевања за окупљања групе Правда за Давида. Категоричан је - случај Драгичевић треба ријешити, али не насиљем које, додаје, штети грађанима и Бањалуци.

"Питајте уличне продавце који продају кокице, да ли су синоћ донијели кући својих пет марака зараде. Питајте угоститеље и хотелијере да ли им отказују туристи и како ће они зарадити своје плате. Питајте трговце и таксисте да ли ће моћи нешто да зараде током новогодишњих празника", каже Радојичић.

Таксисти су у протеклој, за Бањалуку тешкој ноћи, забиљежили мањи промет. Мање је, кажу, и туриста у граду, па и у новогодишњој ноћи сумњају да ће њихове услуге бити потребне као претходних година.

Жао је и угоститељима и хотелијерима. Не очекују промет какав су навикли током празника, када је број туриста у граду на Врбасу знатно повећан. Жељко Поповић, предсједник Секције угоститеља при ЗПК регије Бањалука, истиче да је у разговору са колегама који су чланови ове секције, добио информацију да је отказан дио резервација за дочек Нове године, као и дио резервација за хостеле и хотеле.

Бањалучани поручују – коме је до славља, има право да слави, а ко сматра да треба протестовати, има право да то чини, али у складу са законом.

Због финансијске и штете нанесене угледу града, Градска управа најављује да ће размислити о тужби против организатора скупа Правда за Давида. Грађане и данас позивају да не подлијежу међусобним подјелама. Уз новогодишње концерте, бањалучки градоначелник отказао је и традиционалну Дјечију нову годину.