latinica  ћирилица
26/11/2018 |  20:08 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

ФСБ: Украјински бродови дјеловали према наредби Кијева

Руска Федерална служба безбједности објавила је вечерас преглед догађаја у Керчком мореузу 25. новембра, истичући да су три украјинска брода ушла у територијалне воде Русије према директној наредби Кијева.
Припадници ФСБ (фото: © Sputnik/ Igor Zarembo) -
Припадници ФСБ (фото: © Sputnik/ Igor Zarembo)

ФСБ је саопштила да су три брода украјинске морнарице, "Бердјанск", "Никопољ" и "Јани капу", кршећи чланове 19 и 21 Конвенције УН о поморском праву, прешла руску границу на мору 25. новембра и ушла у привремено затворено подручје територијалних вода Русије. Они су се кретали из Црног мора ка Керчком мореузу", наводи се у саопштењу ФСБ.

ФСБ наводи да су украјински бродови начинили опасне маневре, након што су игнорисали хице упозорења испаљене према њима како би их зауставили.

Такође, још једна група бродова кретала се у правцу Керчког мореуза из луке Бердјанск на Азовском мору, наводи ФСБ, преноси "Спутњик".

Украјински бродови нису упутили унапријед захтјев за пролаз кроз Керчки мореуз, саопштила је вечерас руска Федерална служба безбједности.

"Када се група бродова украјинске морнарице приближила руској државној граници патролни брод их је обавијестио о процедури преласка границе и правилима пловидбе кроз канал Керч-Јеникале, а коју украјински бродови нису испоштовали", наводи се у саопштењу.

ФСБ подсјећа да је потребно поднијети захтјев за пролаз 48 сати унапријед и добити потврду четири сата унапријед, што украјински бродови нису учинили.

"Команданти украјинске морнарице одговорили су да њихова група није планирала да пређе државну границу Руске Федерације и није планирала да пролази кроз Керчки мореуз", наводи се у саопштењу ФСБ-а, преноси "Спутњик".