latinica  ћирилица
17/10/2018 |  14:49 | Аутор: СРНА

Рајилић: Очекујем максималну казну затвора за Веселијеву

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић очекује да ће Суд БиХ Елфету Весели и њене помагаче осудити на максималну казну затвора за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Коментаришући тврдњу заштићеног свједока Веселијеве одбране "О-3" пред Судом БиХ да је дјечака убио Един Османовић, члан добровољне јединице "Дизел" која је боравила у селу Бајрићи на подручју Каменице, Рајилићева је рекла Срни да Тужилаштво БиХ и њена одбрана могу да доведу "стварног и лажног" свједока, али да постоје свједоци догађаја и докази да је Веселијева убила дјечака.

Рајилићева пита како је уопште могуће да дође до хапшења Веселијеве, ако она, како тврди тај заштићени свједок, није починила злочин и зашто одмах није ухапшен неко други.

"Вјерујем да ће Веселијеву и њене помагаче на крају, ипак, стићи заслужена казна за убиство недужног дјетета, иако не вјерујем у рад Тужилаштва и Суда БиХ на процесуирању злочина почињених над српским народом у БиХ", рекла је Рајилићева.

У јучерашњем наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели пред Судом БиХ за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, заштићени свједок одбране Веселијеве "О-3" рекао је да је дјечака убио Един Османовић, члан добровољне јединице "Дизел", која је боравила у селу Бајрићи на подручју Каменице.

Свједок је посредством видео-линка из Француске рекао да је у Бајриће дошао код родитеља након "пада" Калесије у јуну 1992. године и да је ту био дјечак којег су довели "неки дизелаши".

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица такозване Армије БиХ, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.