X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
20/09/2018 |  07:13 ⇒ 18:08 | Извор: СРНА

Додик и Вулин посјетили "Орао" у Бијељини; Најављена власничка трансформација (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар одбране Србије Александар Вулин посјетили су данас у Бијељини Акционарско друштво за производњу и ремонт "Орао".

Предсједник Српске најавио је намјеру за власничку трансформацију овог предузећа у чије ће власништво са 50 одсто ући државна фирма коју одреди Влада Србије.

- На тај начин обезбиједила би се сигурност посла и неопходан нови технолошки корак у компанији која већ има организовану производну дисциплину - рекао је Додик.

Он је захвалио Вулину на подршци коју Србија пружа, не само "Орлу", него и "Космосу" и "Специјалним моторима" на Палама, истичући да би без тога било теже очувати капацитете у Републици Српској.

- Вјерујем да за "Орао" долазе свјетлији дани - навео је Додик и истакао да Србија показује успон у вези са модернизацијом војске, гдје Српска види шансу и жели да буде дио тог успјеха.

Према његовим ријечима, Србија је најважнија земља за регионалну стабилност, а њен предсједник Александар Вучић јасно је рекао да је она спремна да брани своју слободу и слободу свог народа у цјелини. Додик је навео да то укључује и простор Републике Српске.

- Зато смо доживјели тренутак да без икавих мијешања са стране и онемогућавања можемо слободно да улазимо у власничке и пословне односе и на овом питању и ту највећи допринос даје Вулин као министар одбране. Вјерујем да ћемо се брзо кретати по свим овим питањима - рекао је Додик.

Он је нагласио да је "Орао" допринио укупном привредном расту Бијељине, а да је за Републику Српску једно од најважнијих технолошки опремљених предузећа ове врсте.

Предсједник Српске је захвалио радницима који су надљудским напорима очували ову фабрику, технологију и знање и додао да би компанија била много здравија и моћнија да је својевремено није зауставио високи представник међународне заједнице у БиХ Педи Ешдаун пласирањем лажних прича.

- "Орао је прича о бахатости високих представника - истакао је Додик. Он је нагласио да су високи представници покушали да сруше све у вези са намјенском производњом у Републици Српској, али да је "Орао" доказ да се и то могло преживјети, захваљујући људима, прије свега, који ову фабрику сматрају својом кућом и својим начином живота

Додик је рекао да је поносан што Српска има овакав производни капацитет и најавио да ће Влада наредне седмице дозначити "Орлу" средства за исплату једне плате, након што су радници компаније раније одлучили да сачекају једну плату да би се могла купити неопходна опрема за производњу.

- То је знак нашег односа према њиховим напорима и њиховом истрајавању - поручио је Додик.

Додик и Вулин у "Орлу"

Министар одбране Србије рекао је да је "Орао" једна од стратешки важних компанија за развој ваздухопловства у Србији.

- Због тога смо ове године у послове са "Орлом" уложили више од три милиона евра и могу да рачунају у наредних пет година да обим сарадње неће падати испод тога - рекао је Вулин.

Он је навео да је за српско Министарство одбране "Орао" веома битан, баш као што је Република Српска бескрајно битна за Републику Србију, те поручио да, док је Александар Вучић предсједник Србије, Република Српска може да рачуна на сваку помоћ и подршку, дипломатску, политичку и економску.

- Та помоћ никада неће бити декларативна, само на лепим жељама и заједничким појављивањима. То је подршка која се види у отварању нових радних мјеста, мостова, у улагању новца у оно што је битно за Републику Српску - истакао је Вулин.

Према његовим ријечима, бијељински "Орао", као и Фабрика мотора специјалне намјене на Палама и бањалучки "Космос" могу да рачунају на пуну подршку Министарства одбране Србије.

- Ми ћемо увијек своје послове на првом мјесту закључивати са предузећима из Српске, која може да се мирно и сигурно ослони на Министарство одбране и Владу Србије и са пуним повјерењем посматра политику нашег предсједника Александра Вучића - поручио је Вулин.

Директор "Орла" Милан Прица захвалио је Вулину и Додику на подршци, те истакао да је ваздухопловна дјелатност којом се компанија бави мање заступљена у Републици Српској, а више у Србији.

- Да није било од 1992. године наовамо српског ваздухопловства, ми не би опстали, а данас смо ушли у фазу да радимо за тржиште Индије, Енглеске, Италије, за цијели свијет, а највећи корисник наших услуга и даље је Србија - рекао је Прица.

Додик у Вулин у Бијељини (Фото: РТРС)

Додик и Вулин обишли су данас спомен-собу за раднике "Орла" погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату.

Директор "Орла" је рекао да се у спомен-соби у кругу фабрике чува сјећање на 23 погинула и 75 рањених бораца Војске Републике Српске, раднике ове фабрике.

Након обиласка спомен-собе, Додик и Вулин састали су се са руководством "Орла" и посјетили производне хале овог бившег ваздухопловног завода, са традицијом дужом од 70 година.

Како је најављено, Додик ће данас у Фочи присуствовати отварању моста, обиласку болнице и полагању камена темељца за дјечији вртић.

У Чајничу ће отворити фабрику за производњу био-масе, а у Вишеграду присуствоваће свечаној академији у оквиру обиљежавања славе општине Вишеград. Свечаној академији у Вишеграду присуствоваће и премијерка Српске Жељка Цвијановић.