latinica  ћирилица
24/08/2018 |  16:51 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

У НУБ РС промовисани зборници "Кочић наш савременик" и "150 година Српске читаонице"

У оквиру 53. Кочићевог збора, у Народној и универзитетској библиотеци Српске промовисани су зборници научних радова "Кочић наш савременик" и "150 година од Српске читаонице до Народне и универзитетске библиотеке".

Зборник "Кочић наш савременик" садржи научне радове с прошлогодишњег Кочићевог збора, који потврђују савременост његовог приступа књижевности. Осим радова стручњака из различитих домена историје, зборник садржи и радове савремених књижевника.

"Мислим да смо успјели да обухватимо све аспекте живота и дјела Петра Кочића, не само књижевни, већ и антропогеографски док је својевремено био сарадник Јована Цвијића, као и политички док је био посланик босанског Сабора", истакао је Берислав Благојевић, библиотекар у Народној и универзитетској библиотеци Српске.

Народна и универзитетска библиотека је јубилеј 150 година од оснивања Српске читаонице обиљежила зборником, који је објединио све досадашње релевантне научне радове о овој институцији. Садржи факсимиле из сачуване књижевне грађе Српске читаонице и архивски материјал који су уступиле Српска акадамија наука и умјетности и Архив Југославије.

"Настојали смо да из те грађе пронађемо факсимиле који су занимљива свједочанства, тако да смо и њих, уз богату архивску грађу, приложили у Зборник. Надамо се да ће он подстаћи истраживаче на даља истраживања", рекла је Јелена Јањић, библиограф - савјетник.

Централни догађај Кочићевог збора, Свечана академија биће одржана сутра у Културном центру Бански двор у Бањалуци.