latinica  ћирилица
04/07/2018 |  12:54 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

ЛУКАЧ: МУП ДОБИО НАРЕДБУ ОД ТУЖИЛАШТВА - Она руши све конструкције које су направљене у вези за смрћу Давида Драгичевића

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је ова институција добила од Окружног тужилаштва Бањалука наредбу о спровођењу истраге у вези са случајем страдања Давида Драгичевића, те да њен садржај демантује досадашње морбидне конструкције о умијешаности институција у његово страдање.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је рекао новинарима у холу Народне скупштине да је најбитније за МУП и јавност да та наредба руши све раније конструкције у јавности прављене три мјесеца у вези са смрћу Драгичевића.

"Све конструкције да је Драгичевић отет, држан негдје данима, пребијан, малтретиран, силован, те да су у то укључени припадници полиције, и да је то везано за политичке личности, укључујући чланове породице премијерке Цвијановић, немају апсолутно никакве везе", нагласио је Лукач.

Он је рекао да су те конструкције правили блогери попут Слободана Васковића и Борислава Радовановића, те да их је нажалост прихватио Давидов отац Давор.

"Те конструкције сада нису апсолутно тачне и то потврђује ова наредба у којој је описано како и у које вријеме је настрадао Драгичевић. Децидно пише да је 18. марта ове године око 4.00 часа у Улици Велибора Јањетовића Јање, код броја 27, у непосредној близини куће, дошло до одређених вербалних или других дешавања и да је Давид бјежао од извршилаца и пао низ стрму обалу, висине четири и по метра у набујалу рјечицу Црквена, или су га извршиоци ту гурнули у рјечицу. Након доспијећа у воду, у кратком временском периоду код оштећеног је наступила смрт усљед утопљења", прецизирао је Лукач.

Он је рекао да је од задње камере која га је снимила у Улици Велибора Јањетовића до Црквене 20 метара.

"Све се десило управо ту, гдје је Давид и даље на непознат начин, нажалост, завршио у тада набујалој Црквеној и гдје је нажалост дошло до утопљења", поновио је Лукач.

Он је рекао да у наредби стоји и да је леш 24. марта пронађен у рјечици Црквена у непосредној близини ушћа те рјечице у Врбас.

Министар је нагласио да у обдукционим налазима и њиховој анализи, у којој је учествовао тим стручњака у Загребу, стоји да су повреде Драгичевића највјероватније настале приликом пада у Црквену, котрљањем низ стрму обалу и бетонску подлогу.

"У наредби се наводи да су све лаке тјелесне повреде, које нису могле узроковати смрт као што су показали и претходни налази доктора Карана и Милосављевића", пренио је Лукач.

Он је изразио наду да ће ова наредба довести до расвјетљавања случаја и да ће Тужилаштво изаћи на крају у јавност, те дати све детаље.

"Ја преносим оно што сам прочитао у извјештају као и до сада. Нисам учествовао у истрази и не знам све остале детаље. Тужиоци су ову наредбу могли донијети након три дана након подношења извјештаја МУП-а, али имали смо три мјесеца разне конструкције и малтретирање јавности што су искористили блогери да слуђују породицу Драгичевић, сервирају јој неистине, које је Давор Драгичевић, нажалост, прихватио и износио. На овај начин ћемо доћи до истине. Дакле, надлежни органи треба да утврде шта се десило и на крају изађу са истином како бисмо дошли до правде", истакао је Лукач.

Он је рекао да у наредби стоји и да је једна жена у вријеме када је страдао Драгичевић чула одређену галаму и гужву која је могла да доведе до његовог пада у воду.

"Чула је неке звукове који су то могли да потврде. Тужилаштво ће одлучити да ли та изјава може бити потврђена доказима", нагласио је Лукач.

Он је додао да се тек након наредбе надлежног суда од Инстаграма и Фејсбука могу добити преписке које је евентуално Давид имао са одређеним лицима, како би се утврдило да ли се појављује још неко лице које до сада није обрађено у истрази.

Лукач је поновио да ће МУП урадити све што буде тражило Тужилаштво у вези с случајем "Драгичевић".