latinica  ћирилица
11/05/2018 |  19:45 | Аутор: РТРС

Откривено како торањ у Пизи пркоси земљотресима?

Ново истраживање открило је на који начин торањ у Пизи одољева нетакнут бројним земљотресима и помјерању тла и чврсто (иако криво) стоји нетакнут толике године.
Криви торањ у Пизи (Фото: keyword-suggestions) -
Криви торањ у Пизи (Фото: keyword-suggestions)

Отпорност чувеног торња високог 58 метара сада су докучили истраживачи са универзитета у Бристолу и Лондону и схватли о чему се ради. Истраживачки тим од 16 инжењера открива да узимајући у обзир висину и крутост у комбинацији са мекоћом темељеног тла кула је максимално осигурана, а тај феномен је познатији и као динамичка интерација земљишне структуре, па тако торањ у Пизи држи рекорд када су у питању овакве грађевине.

- Иронично, исто тло које је довело до тога да се кула накриви сада је и држи на мјесту. Градња куле почела је 1173. године и трајала је скоро 200 година због серије ратова - каже професор Милонакис са Универзитета у Бристолу.

Иначе, велики је труд уложен да би се кула задржала ту гдје јесте – њени темељи су оштећени у Првом свјетском рату, а деведесетих година торањ је комплетно затворен за посјетиоце због ризика од клизишта. Први пут торањ је послије толико година отворен 2001. године и једна је од најпознатијих туристичких атракција у Италији.