latinica  ћирилица
25/04/2018 |  14:45 | Аутор: РТРС

Очекивани пад тренда јављања обољелих од респираторних инфекција

Домовима здравља у Републици Српској су се од 16. до 22. априла пријавила 1.004 обољела од акутних респираторних инфекција и 353 лица са обољењем сличном грипу, што је очекивани пад тренда јављања у односу на седмицу раније, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.
Преглед - Фото: илустрација
ПрегледФото: илустрација

Од почетка праћења сезоне, односно од 2. октобра прошле године, регистроване су укупно 63.414 акутне респираторне инфекције и 23.681 случај обољења сличног грипу.

Највећи број пацијената са обољењима сличним грипу су дјеца старости до четири године, те дјеца од пет до 14 година, а најмање су обољели старији од 65 година.

Највећа стопа обољења сличних грипу у овој седмици је на подручју Бањалуке, Требиња, Источног Сарајева, а најнижа у регији Фоче.

У болницама Републике Српске од 16. до 22. априла није било пријава тешке акутне респираторне инфекције, док су од почетка надзора пријављена укупно 164 обољела лица.

Из Института истичу да је у току цијеле сезоне надзора пријављен само један смртни случај усљед тешке респираторне инфекције.

Од почетка праћења сезоне узето је укупно 155 узорака обољелих од акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу, а резултати микробиолошке анализе потврдили су 65 позитивних случајева на вирусе инфлуенце тип А и Б.

"Суптипизацијом позитивних узорака утврђено је 10 позитивних на вирусе инфлуенце тип А, а 55 позитивних на вирус инфлуенце тип В/Јамагата, што је потпуно доминантан подтип вируса у овој сезони", наводе из Института за јавно здравство Српске.