latinica  ћирилица
15/02/2018 |  09:16 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Милици Симић књижевна награда "Славко Јунгић Јесеј"

Професор српског језика и књижевности из Ђулића, код Теслића, Милица Симић овогодишњи је добитник Књижевне награде "Славко Јунгић Јесеј", коју књижевним ствараоцима млађим од 30 година додјељују Српско-просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" из Челинца и Винарија "Јунгић".
Челинац - Милица Симић добитник књижевне награде - Фото: СРНА
Челинац - Милица Симић добитник књижевне наградеФото: СРНА

Прича Милице Симић "Сага о пропасти једне породице" награђена је у конкуренцији 25 литерарних радова из Србије и Републике Српске, речено је Срни у "Просвјети" из Челинца.

Жири, који су чинили професори српског језика и књижевности Загорка Тривић, Јелена Иванковић и Момчило Спасојевић, предложио је да се откупе приче "Иза белине" Србијанке Станковић из Прокупља /Србија/ и "Звук поларне свјетлости" Драгана Остића из Челинца, као и сет пјесама Љубице Драче из Добоја.

У конкуренцији пјесама о вину и виноградарству, у којој године старости кандидата нису ограничене, стигло је 12 радова, а најбоље оцијењене пјесме су Сретена Вујића из Челинца, те Михајла Орловића, Гојка Мандића и Миладина Берића из Бањалуке.

Награде су уручене синоћ на књижевној вечери одржаној у коноби Винарије "Јунгић" у Марковцу, код Челинца.

"Просвјета" Челинац и Винарија "Јунгић" основали су ову књижевну награду 2012. године са намјером да се чува успомена на дјело челиначког пјесника, професора и боема Славка Јунгића Јесеја и афирмишу млади књижевни ствараоци.

Награду су раније добили Никола Зеленковић из Бањалуке, Радован Синђелић из Богатића код Шапца, Бојана Остојић, Александар Иванић и Александар Матерић из Челинца.

Извор: СРНА