latinica  ћирилица
13/01/2018 |  16:51 | Аутор: РТРС

Важан састојак здравог и квалитетног живота

Калцијум представља један од најважнијих минерала за раст и развој сваког дјетета, а његов недостатак утиче на квалитет живота.
Намирнице - Фото: Screenshot
НамирницеФото: Screenshot

Ово су први знаци недостатка калцијума.

Грчеви

Грчеви испод пазуха, у бутинама и рукама током кретања први су знак да ваше дијете има мањак калцијума. Уколико уноси довољну количину течности, има нормалан ниво хемоглобина у крви, а и даље осјећа болове у мишићима то може бити основни показатељ да нема довољан унос овог минерала.

Крте кости

Да би кости током одрастања достигле потребну чврстину неопходан им је калцијум. Мањак овог минерала у организму доводи до чешћих ломова, чак и при мањим повредама. Недостатак калцијума код дјеце, уз недостатак витамина Д, може довести до озбиљнијих стања попут рахитиса.

Крти нокти

Један од показатеља мањка калцијума свакако су и ломљиви нокти. Уколико примјетите да вашем дјетету пуцају нокти чак и при свакодневним радњама обезбједите му унос намирница богатих овим минералом.

Слаб имунитет

Мањак калцијума представља добру подлогу за развој дисајних и цревних инфекција. Такође, смањује могућност организма да се бори против болести.

Несаница

Несаница код дхеце може бити посљедица више разлога, а један од њих је и недостатак калцијума. Осим несанице, недостатак калцијума изазива и нападе страха и менталне сметње које повећавају стрес и умор.

Извори калцијума

Млијечни производи

Најбољи извори калцијума су сир, млијеко и јогурт. Побрините се да ваше дијете има бар један млијечни оброк дневно.

Ситна плава риба

Сардине су богате Омега-3 масним киселинама које су важне за правилан развој мозга, а богате су и калцијумом и витамином Д.

Зелено поврће

Кељ и броколи су поврће које треба уврстити у исхрану дјетета, јер обилују калцијумом и помажу у јачању имунитета.

Сусам

Калцијум је доста заступљен и у сусамовим сјеменкама и помаже у очувању коштане масе.

Извор: Б92/Н.Н.