latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:56 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Бањалучанину гуска као златна кока! (ВИДЕО)

Породична традиција и љубав према животињама навеле су Дубравка Војтаљука из Јаблана код Бањалуке да се озбиљније почне бавити узгојем перади, првенствено гусака. Заинтересованих купаца има са свих страна. Мало ко зна да се од гусака могу направити и одлични чварци!
Породица Војтаљук узгаја гуске - Фото: РТРС
Породица Војтаљук узгаја гускеФото: РТРС

Дубравко се одлучио за узгој Тулуске гуске, средње и тешке категорије, којој треба три године да нарасте. И мужјаци и женске узгајају се заједно. Један од разлога зашто су се Војтаљукови одлучили да узгајају гуске је и тај што је гушчија маст веома добра у лијечењу бронхитиса, упале плућа, ларингитиса и код дјеце и код одраслих, и једини је природни лијек.

Најквалитетнија маст добије се од гусана. Количина и квалитет зависе од тога чиме се хране. На западу је, нпр. тзв. шопање забрањено, а у Дубравковом домаћинству имају довољно простора за природну испашу. Месо је пуно протеина и пожељно је да буде заступљено у исхрани и дјеце и одраслих. Нема холесетрола. Гушчја џигерица, послије кавијара, у свијету је најцјењенија и најквалитетнија. Од гуске се може искористити све осим кљуна.

- Чак се и перје из крила користи у разним спортовима, као што је стреличарство, а праве се и лоптице за бадминтон - каже Дубравко.

Тулска гуска годишње максимално снесе 50 јаја. Тежина јајета износи од 150 до 200 грама и веома је калорично и квалитетно! Дубравко каже да му гуске често служе и као метеоролози!

- Оне зиму обожавају! Зима им одговара, јер леже на снијегу. Тад им се скупља маст на прсима. Дакле, што је јача зима, то је квалитетнија маст. Чим видим да леже на снијегу, знам да ће бити јака и дугачка зима - прича Дубравко.

Некоме свакодневне тешкоће представљају проблем и препреку у животу и раду, али не и Дубравку. Каже, то што је веома тешко узгојити ове гуске, њему само даје већи елан и борбу да их што више узгаја!