latinica  ћирилица
30/11/2017 |  15:50 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Влада Републике Српске утврдила Приједлог буџета за наредну годину

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог буџета Републике Српске за наредну годину по хитном поступку, предвиђеног на износ од 3,337 милијарди КМ.
Влада Републике Српске - Сједница - Фото: РТРС
Влада Републике Српске - СједницаФото: РТРС

Процијењени буџетски приходи у наредној години су 2,68 милијарди КМ, док је процијењено финансирање планирано у износу од 644,1 милиона КМ на шта треба додати и друге примитке у износу од 9,3 милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Процијењени буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину у наредној години износе 2,558 милијарди КМ.

Планирани буџетски суфицит од 125,2 милиона КМ усмјериће се на покриће дугова према домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Републике Српске и дугорочних зајмова од међународних финансијских институција.

Влада Републике Српске утврдила је, по хитном поступуку, Приједлог закона о измјенама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске.

На сједници је утврђен и Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период од 2018. до 2020. године по хитном поступку и упућен је Народној скупштини Републике на разматрање и усвајање.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о дјечијој заштити и Приједлог закона о доприносима, оба по хитном поступку.

Одредбама закона о дјечијој заштити повећава се и проширује једно од права из области дјечије заштите - матерински додатак, којим се предлаже да умјесто досадашњих 70 КМ мјесечно износи 405 КМ мјесечно и то за сваку мајку дјетета која је у вријеме рођења дјетета незапослена, без обзира на њено или имовинско стање њене породице, наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о Правобранилаштву Републике Српске којим се уређује организација, надлежност, дјелокруг послова и начин рада Правобранилаштва.

Циљ закона је успостављање организованог, функционалног, професионалног, одговорног и самосталног Правобранилаштва и обезбјеђење ефикасног механизма остваривања и заштите имовинских права и интереса Српске, јединица локалне самоуправе и осталих субјеката које Правобранилаштво по закону заступа.

Влада Српске утврдила је по хитном поступку Приједлог закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава којим се уређује вођење овог регистра, садржај и начин вођења, као и заштита и доступност података.

Иако се исплата плата запосленима код корисника буџетских средстава врши на централизован начин путем ЦОП‐а, разлози за доношење закона заснивају се на томе да не постоји јединствена евиденција броја запослених и њихових личних примања.

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о научноистраживачкој дјелатности и технолошком развоју, с циљем стварања претпоставки и услова за достизање стратешких циљева у области науке и технологије.

Влада је прихватила информацију о реализацији Стратегије борбе против корупције у Републици Српској од 2013. до 2017. године и утврдила Нацрт стратегије борбе против корупције у Републици Српској од 2018. до 2022. године.

Новом Стратегијом борбе против корупције, са Акционим планом борбе против корупције у Републици Српској, за наредни стратешки период идентификоване су ризичне области у којима би требало да се дјелује у смислу прописивања антикоруптивних мјера и активности, наводи се у саопштењу.

Нацртом стратегије утврђени су као стратешки циљеви јачање институционалног и правног оквира за борбу против корупције, ефективније искоришћавање постојећих капацитета и унапређење сарадње у детекцији, процесуирању и кажњавању коруптивних дјела, јачање транспарентности и интегритета јавног сектора, адекватно коришћење информационо-комуникационих технологија, те подизање свијести грађана и јавности.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о пројекту реконструкције, изградње и опремања четири психијатријске установе Републике Српске - Специјална болница за психијатрију Соколац, Специјална болница за хроничну психијатрију Модрича, Дом за лица са инвалидитетом Вишеград и Клиника за психијатрију Бањалука.

Задужени су Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство финансија Републике Српске да у сарадњи са Развојном банком Савјета Европе и Развојним програмом УН наставе са активностима прибављања повољних кредитних и грант средстава, а све с циљем реконструкције и санације постојећих објеката или изградње нових објеката за потребе установа, као и унутрашње опремање и набавку неопходне медицинске опреме.