latinica  ћирилица
24/11/2017 |  12:42 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

У Српској све учесталија обољења аноректума

У Републици Српској и региону све је више пацијената са бенигним болестима завршног дијела дебелог цријева које нису фаталне по живот, али значајно умањују квалитет живота, због чега је неопходна превентива, истакли су стручњаци пред почетак скупа о теми "Бенигна обољења аноректума".
Дебело цријево (Фото: Thinkstock) -
Дебело цријево (Фото: Thinkstock)

Предсједник Удружења хирурга Републике Српске Здравко Марић навео је да 20 одсто одрасле популације има неку од болести завршног дијела дебелог цријева, било да је ријеч о алергијама, фистулама, хемороидима и слично.

"Срећни смо што живимо у времену када хирургија постаје само крајња нужност. Конзервативне методе лијечења ових болести су толико узнапредовале да се може уз одређене лијекове врло брзо поправити акутно стање", рекао је Марић новинарима у Бањалуци.

Предсједник Удружења гастроентеролога и хепатолога Републике Српске Романа Рајић нагласила је да су болести дебелог цријева све учесталије код старије популације, те је указала на важност превентиве.

"Уколико се на вријеме открије малигно обољење је апсолутно хируршким путем изљечиво, а одређена бенигна обољења, уколико се не лијече, могу да доведу до развоја полипа у дебелом цријеву, неких раница, хемороида, крварења. Све су то симптоми који не морају правити велике тегобе, а дугорочно могу довести до малигнитета", упозорила је Рајићева.

Гастроентеролог Срђан Ђурановић из Клиничког центра Србије каже да исхрана не утиче много када је ријеч о функционалним болестима завршног дијела дебелог цријева.

"Постоје различити фактори и до краја још не знамо узрок било које функционалне болести, укључјући и то, али постоје покушаји у терапији са одређеним лијековима који спречавају кашасту столицу, доводе до релаксације пода карлице", рекао је Ђурановић.

Он је нагласио да је у Србији здравствена услуга за ове болести на високом нивоу, те да се свакодневно ради на развоју служби и увођењу свјетских стандарда.

Замјеник генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да ова здравствена установа има добре кадрове из ове области, те да се труди, у складу са финансијским могућностима, да прати и остале свјетске стандарде.

Он је оцијенио да без скупова, као што је данашњи 19. међународни стручни састанак, нема ни стручног напредовања.

Стручни скуп о теми "Бенигна обољења аноректума" организују удружења хирурга и гастроентеролога Српске с циљем усвајања нових знања и доношења заједничких ставова о модалитетима дијагностиковања и лијечења.

Извор: Срна