latinica  ћирилица
03/11/2017 |  12:32 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Актив жена СП: Организовати национални програм скрининг мамографије

Чланови Актива жена Социјалистичке партије указали су данас у Бањалуци на значај редовног одласка жена на мамографију ради спречавања поодмаклих стадијума ове болести.

Члан Актива Зденка Гојковић рекла је новинарима да је идеја Актива жена СП да покрене иницијативу према Министарству здравља и социјалне заштите у вези са организовањем националног програма скрининг мамографије.

"То је велики програм који захтијева велики новац, али земље у окружењу које су га покренуле показале су да се већ након пет година у потпуности отплати", нагласила је Гојковићева, која је и начелник Клинике за онкологију у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Она је указала на то да се жене у највећем броју случајева љекару јављају прилично касно, када је болест узнапредовала, када је лијечење врло компликовано, и када, упркос труду, изљечење није могуће.

Према њеним ријечима, лијечење карцинома дојке, који је откривен у поодмаклом стадијуму, може коштати и до 100.000 КМ.

"Уколико узмемо у обзир да годишње у Републици Српској буде од 450 до 550 новообољелих, а 20 одсто од тога је `хер два` позитивно, то значи да 80 до 100 жена треба да се лијечи херцептином, а лијечење траје годину дана", рекла је Гојковићева.

Она је поручила да је најбоља превенција карцинома дојке скрининг мамографија, односно рендген снимање које врло рано може открити промјене у дојци, као и да је веома важно да се мамографија понавља у одређеним размацима, а препорука је и да жене редовно иду на ове прегледе већ након 40 година старости.

Потпредсједник Актива жена СП Славица Миликић указала је на значај финансијске подршке борби против ове болести.

"У прошлој години Министарство породице, омладине и спорта пласирало је око 30.000 КМ, а са Министарством финансија настојимо да буде обезбијеђено још средстава за ове сврхе. Настојимо и у овој години обезбиједити средства за подршку удружењима која се боре против малигних обољења", рекла је Миликићева, која је и помоћник министра финансија Републике Српске.

Члан Актива Јасмина Давидовић апеловала је да све жене редовно раде прегледе и самопрегледе дојке, наводећи да је медицина данас узнапредовала и да је карцином дојке у великој мјери изљечив уколико се открије на вријеме.

"Жене не треба да се боје прегледа јер није свака квржица малигна, али је битно одредити терапијски приступ", рекла је Давидовићева, која је и министар породице, омладине и спорта Републике Српске,

Она је додала да удружења која се баве борбом против карцинома дојке нису у надлежности Министарства породице, али да ће се трудити да ресорно министарство финансијски подржи организације и удружења која се баве проблематиком.

Предсједник Актива жена СП Милка Гламочић истакла је да Актив у континуитету организује различите едукативне активности о превенцији рака дојке широм Републике Српске кроз које је прошао велики број жена.

"Планирамо наставити ове активности да бисмо указали на значај превенције, повећали број изљечења, али и подржали све жене у борби против ове болести", рекла је Гламочићева.

Извор: СРНА