latinica  ћирилица
20/10/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Ово је најздравији лук

У рецептима ћете, међу састојцима, најчешће наићи на "лук" (подразумијева се - црни) и/или "бијели лук". И, те двије врсте најчешће и користимо.
Црвени лук - Фото: илустрација
Црвени лукФото: илустрација

А да ли је то и најпаметнији избор за наше здравље? Па, овако... бијелом луку се приписују чудотворна својства (не само у "одбрамбене" магијске сврхе), већ и што се здравља тиче. И, здрав је, није да није.

Али, вјеровали или не, није и - најздравији.

Постоји једна врста лука која "шије" и бијели кад је о здрављу ријеч. Студија из 2017. године, објављена у стручној публикацији Food Research International found, каже да је истраживањем утврђено да црвени лук најефикасније убија ћелије канцера, у поређењу са осталим врстама лука (црним и бијелим), захваљујући знатно вишем нивоу антиоксиданата кверцетина и антоцијанина.

- Антоцијанин је састојак који воћу и поврћу пружа боју, тако да има смисла да црвени лук, који је најтамнија врста лука, буде и најефикаснији - каже аутор студије др Суреш Нетирајан.

Ипак, за здравље су добре и остале врсте лука.

- Лук је генерално добар за здравље, а има и антиканцерогено дејство, захваљујући високим концентрацијама поменутих антиоксиданата - каже др Карен Ансел, аутор више књига на тему здраве исхране.

- Црвени лук је, захваљујући вишем нивоу антоцијанина, нешто ефикаснији у борби против слободних радикала који настају као продукт метаболизма канцерогених ћелија - закључује др Ансел.

Извор: Мондо