latinica  ћирилица
04/10/2017 |  09:12 | Аутор: РТРС

Доручак, ипак, јесте најважнији оброк

Нађите начина да ујутру одвојите тих петнаестак минута и доручкујте на миру.
Намирнице (Фото: Thinkstock) -
Намирнице (Фото: Thinkstock)

Ако прескачете доручак, изложени сте повишеном ризику од болести срца и крвних судова.

Колико год да журите ујутру, требало би да нађете 15 минута и доручкујете на миру. И, не, ово не поручује ваша мама него наука.

Резултати новог истраживања само су додали на тежини тези да је доручак најважнији оброк у току дана, пошто је студијом утврђена веза између прескакања доручка и лошег кардиоваскуларног здравља.

Ако презирете житарице, и мрштите се на сам помен хране кад отворите очи, жалимо случај.

Током истраживања, научници су анализирали здравље и начин исхране 4.052 средовјечне особе, у питању су били мушкарци и жене, запослени у банкама и без раније историје кардиоваскуларних болести.

На самом почетку, учесници у истраживању замољени су да напишу шта су и када јели током претходних 15 дана.

Уз то, прикупљени су подаци о њиховом индексу тјелесне масе (БМИ), нивоу холестерола, а требало је да се изјасне и да ли су пушачи или не, као и да одреде колико су физички активни.

Затим су обављени прегледи, провјеравање проходности артерија око срца и у врату.

Они који су прескакали доручак, или јели врло мале количине хране за доручак, имали су слабије проходне артерије, што значи да су били изложени вишем ризику од срчаног и можданог удара него испитаници који су за доручак уносили 20 одсто од укупног броја калорија у току дана.

Међу онима који генерално не доручкују, код 75 одсто испитаника утврђена је субклиничка слика атеросклерозе.

Притом, однос процената није се мијењао ни када су узети у обзир и фактори као што су пушење или повишен крвни притисак.

Али, прије него што почнете да вјерујете у "магијске моћи" чиније житарица у раним јутарњим часовима, ево још неколико корисних информација.

Испитаници који не доручкују имају, показало се, генерално нездравији стил живота - не воде рачуна о квалитету онога што једу, често конзумирају алкохол и пуше.

Е сад, да ли је за овај повишен ризик од кардиоваскуларних болести криво баш прескакање доручка или тај свеукупно нездрав животни стил, питање је. Приличне су шансе да је и ово друго у питању, али непорецива је чињеница да здравији људи, генерално, доручкују.

Ако желите нешто да промијените, ако имате вишак килограма, лоше се осјећате, можда би ваш први корак ка здравијем животу могло да буде управо обећање које ћете сами себи дати - да ћете дан започињати доручком. Ништа вас не кошта да покушате.

Извор: Мондо