latinica  ћирилица
29/05/2017 |  15:33 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Све више пацијената са убодом крпеља (ВИДЕО)

У домовима здравља широм Републике Српске све је више пацијената који се јављају са убодом крпеља, а таква ситуација је и у Бијељини.
Крпељ (Фото: Thinkstock) -
Крпељ (Фото: Thinkstock)

Љекарску помоћ траже и одрасли и дјеца. Доктори упозоравају да се често убод крпеља не сматра озбиљним проблемом, иако може да пренесе опасна обољења, од којих је начешћа Лајмска грозница, али и додају да нису сви крпељи преносници болести.

Крпељи су најактивнији од априла па до касне јесени, а међу најугроженијим су дјеца и особе које највише времена проводе у природи. Мало је оних који се у животу нису суочили са уједом крпеља.

Крпељи се налазе свуда око нас, кажу љекари. Они могу да буду носиоци обољења и обавезно се треба јавити доктору. Болест преносе само заражени крпељи, а црвенило на мјесту уједа, болови у мишићима и зглобовима, повишена температура, повраћање, неки су од симптома.

- У том стадијуму болест је локализована и нема опасности по друге органе. То се лијечи антибиотицима негдје до 21 дан. У другу фазу може може да уђе врло брзо, а може да прође неки већи временски период у ту другу фазу. У тој другој фази може да нападне централни нервни систем срце и зглобове,  истиче др Слободан Станишић, Служба хитне помоћи Дома здравља Бијељина.

Након боравка у природи тијело треба да се детаљно прегледа, а исти је случај и са кућним љубимцима, који су изложенији нападима крпеља. Колико су опасни по животиње показује податак да је у овој години било чак и смртних исхода, кажу ветеринари.

У овој ветеринарској амбуланти кажу да је сваке године све више кућних љубимаца којима одстрањују крпеље, и да је све више оних који су преносници Лајмске болести.