latinica  ћирилица
08/04/2017 |  20:51 ⇒ 09/04/2017 | 15:33 | Аутор: РТРС

Коме смета застава Српске на Павловића мосту? (ВИДЕО)

Колоне возила и вишечасовна чекања због појачане контроле на граничним прелазима са ЕУ забиљежене су у Градишци, Броду, Костајници, Брчком, Великој Кладуши и Орашју. Ауто-мото савез РС возачима препоручује да користе прелазе у Козарској Дубици, Новом Граду и Градини.
Гранични прелаз Рача -
Гранични прелаз Рача

На граници са Србијом, нема великих гужви, али грађане Семберије мучи друга дилема - ко је, након 20 година, са Павловића моста уклонио заставу Републике Српске. Запослени на граничном прелазу нису имали коментар, а из Управе за индиректно опорезивање БиХ тврде да на мосту није ни било званичног обиљежја Републике Српске.

Да ли је Дрина опет крива, овај пут не због земље коју је однијела, већ због заставе Републике Српске? Мјештани Бадовинаца и Попова тврде да је застава која је на Павловића мосту постављена када је мост отворен, нестала преко ноћи.

- Неко се инати, хоћемо суживот, ал нећемо вашу заставу, нећемо ваш грб, нећемо вашу крсну славу. Па, шта хоћемо? Какав је то суживот? - пита Милисав Трифуновић из Попова.

Иако из УИО БиХ нема конкретног одговора када и према чијем налогу је скинута застава Републике Српске, незванично, наредба је дошла из Тузле и Одсјека за пословне услуге. Из УИО БиХ, која је уједно и власник територије гдје се налази гранични прелаз, поручују: Закон о заставама је јасан, на граничним прелазима може бити само застава БиХ.

- Застава се ту није налазила годинама, према информацијама са терена које сам добио од колега, поставио ју је неко ко није овлаштено лице испред Републике Српске и није се радило о званичној застави Републике Српске - каже портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Живан Јакшић, из оштине Богатић, каже да то није тачно, и додаје, да ће хиљаде људи потврдити да је застава постављена кад и застава БиХ.

- Апсолутно, обје заставе су на територији Републике Србије и нама није сметало, а некоме је сметало - каже Јакшић.

Двије и по деценије чека се међудржавни споразум о разграничењу. Док не буде постигнут, ријека Дрина ће бити административна граница између Србије и БиХ, а катастарски гранични прелаз Павловића мост налазиће се у Републици Србији, као што ће 4.000 хектара србијанске земље бити у Семберији, а 800 хектара земље власништво бх. држављана у Србији.