latinica  ћирилица
31/03/2017 |  19:25 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Зашто град Добој покушава да уништи Прогрес? (ВИДЕО)

Пропао је покушај града Добоја да Комуналном предузећу Прогрес одузме послове прикупљања и одвоза смећа.
Добој - комунално -
Добој - комунално

Бар за сада, јер је након мишљења Министарства управе и локалне самоуправе поново на потезу градска Скупштина, која незаконите одлуке треба да измијени или поништи. Зашто, и по чијем налогу, град Добој покушава да уништи Прогрес, у којем је власник око 26 одсто акција?

КП Прогрес и даље ће да прикупља и одвози смеће из Добоја, а грађани ће заузврат да им плаћају услугу. Епилог је то вишемјесечног спора овог предузећа и Града Добоја. У Прогресу кажу да су се томе и надали, а њихово увјерење да су у праву потврдило је недавно пристигло мишљење Министарства управе и локалне самоуправе.

- Институционално смо се обратили надлежном органу који је рекао да те спорне одлуке нису донесене у складу са законом. Те одлуке су практично обавјештењем Министарства стављене ван снаге - каже Младен Вулић, директор за правне послове у КП Прогрес.

У скупштинском руководству кажу да из Министарства ништа нису добили, док у извршној власти увјеравају да ће одлуке бити усклађене са законом и спроведене како је и замишљено, али пред камере нико не жели. Спорним измјенама одлука о комуналном реду и прикупљању и одвожењу комуналног отпада Скупштина града ставила је себи у надлежност да формира цијену, а градско предузеће ДИРГ овластила да организује и врши наплату услуга одвоза отпада.

Грађани су збуњени- имају уговоре са Прогресом, позвали су их да потписују нове са градом, па су и то тренутно стопирали.

Зашто је Прогрес од некадашњег миљеника градске власти почео да губи послове, може само да се нагађа. Посао зимске службе и чишћења јавних површина град им је раније узео и повјерио повољнијем понуђачу, предузећу Јосиповић.

И посао са смећем, како се шушка, резервисан је за готово увијек наводно најповољнијег понуђача на свим градским тендерима. Губитак одвоза смећа, међутим, бацио би Прогрес на кољена, а десетине радника остало би без посла. И ништа у томе не би било спорно да град Добој није власник дијела овог предузећа.

- Скоро 26 одсто имовине Прогреса је у рукама града Добоја и Фонда ПИО и ИРБ-а - наводи Вулић.

На потезу је локална скупштина. До тада, посао прикупљања и одвожења смећа остаје у рукама Прогреса.