latinica  ћирилица
29/03/2017 |  18:17 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Пола пије, пола кобри даје! (ВИДЕО)

Краљевска кобра није за џабе добила такво име. Највећа је отровница на свијету, а њен главни плијен су друге змије!
Кобра пије воду - Фото: Screenshot/YouTube
Кобра пије водуФото: Screenshot/YouTube

Природно, ни људи нису безбједни у њеној близини, али снимак из Индије показује да има и оних који гаје велико поштовање према њима и спремни су да их спасавају у тренуцима недаће.

Неки дијелови Индије погођени су сушом, а осим људи, и животиње жуде за мало воде. Томе свједочи и снимак групе људи из јужне Индије, која је спасила прилично велику краљевску кобру, а један мушкарац ју је чак и напојио водом из флаше.

Змија, дужине преко три метра, држи усправљену главу и уста на отвору флаше, мирно пијући воду из флаше.

Упркос свом имену, краљевска кобра не припада роду Naja, у који спада већина "правих" кобри, већ је једини припадник сопственог рода у окрвиру породице Elapidae.

Краљевске кобре су најдуже отровнице на свијету и могу да нарасту до пет и по метара дужине. За напад и одбрану луче неуротоксин, који убризгавају у великим количинама, од 200 до 500 милиграма.

Отров напада централни нервни систем изазивајући, уколико се не прими противотров, снажан бол, вртоглавицу и парализу. Послије тога долази до колапса кардиоваскуларног система и жртвиног падања у кому, а на крају и до престанка рада респираторног система и смрти.

Извор: РТС