latinica  ћирилица
13/03/2017 |  10:27 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

НДП: Кривичне пријаве против Софтића и Изетбеговића (ВИДЕО)

Кривичне пријаве против Сакиба Софтића и Бакира Изетбеговића. Тужилаштву БиХ поднио их је НДП. Покретање кривичних пријава подржава и предсједник Републике Српске Милорад Додик.
НДП - пријава - Фото: РТРС
НДП - пријаваФото: РТРС

Сакиб Софтић пријављен је за лажно представљање и неовлашћено вршење службене радње, а Бакир Изетбеговић за злоупотребу службеног положаја.

Они, сматрају у НДП-у, нису оштетили само грађане БиХ, него и оне који су сматрали да су жртве, јер су их навели да вјерују да је поступак ревизије могућ.

Траже да се отвори питање Софтићеве легалности као агента БиХ од самог почетка процеса против Србије.

- Не сада, него од 2002. до 2007, до пресуде, јер је и у том периоду представљао БиХ на незаконит начин јер и одлука по којој је именован никад није објављена у Службеном гласнику, истиче Драган Чавић, предсједник НДП.

Чавић сматра да је и пресуда против Србије под знаком питања, јер очито Софтић ни тада није био легалан представник БиХ.

Предсједник Српске подржава подношење кривичних пријава, јер је ријеч о злоупотреби институција.

- Једино се можемо придуржити. Видим да их СДС није подржао. Дакле, ту постоји кривична одговорност за злоупотребу и превару појашњава предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је раније предлагао да се поступак покрене пред Тужилаштвом Републике Српске, јер, каже, није сигуран да ће се у Сарајеву држати права.

Прошле седмице је Тужилаштво БиХ најавило отварање предмета против Сакиба Софтића, али Изетбеговића нису помињали.

Након самоиницијативних признања и једног и другог да су знали за писмо из Хага и да није било правног основа да Софтић заступа БиХ, чека се потез правосуђа.

А одговорност није мала - Софтићу пријети затвор од годину дана, а Изетбеговићу од шест мјесеци до пет година.