latinica  ћирилица
10/03/2017 |  16:20 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Да ли знате шта се налази у тигровој масти?

Сигурно надалеко можете да препознате њен жесток мирис који у тренутку прочишћава синусе. Али, да ли знате шта се у њој налази?
Тигрова маст - Фото: Screenshot
Тигрова мастФото: Screenshot

Тигрова маст, класични балзам против болова, први је направио један кинески травар давне 1870. Комерцијализовали су га његови синови и од тад се продаје широм свијета.

Тигрова маст обећава ублажавање бола, а с тим се слажу и многи професионални спортисти, јер енергична масажа болног мјеста овим балзамом заиста помаже, нарочито код модрица и сличних убоја, преноси б92.

За разлику од лијекова који се узимају орално, попут бруфена и аспирина, тигрова маст не напада извор бола, него благо топлим и хладним осјећајем на кожи "маскира" бол и заварава мозак. Другим ријечима, употребом овог балзама, збунићете своје нервне завршетке, али не и уклонити сам бол.

Ово су састојци који јој дају та моћна својства:

Камфор

Један од главна два активна састојка тигрове масти смањује бол активирањем сензора за температуру у вашој кожи и чини да осјећате хлађење. Пошто нервни систем може да се носи само с једном информацијом на једном мејсту, тијело се фокусира на хладноћу, умјесто на бол.

Ментол

Други активни чинилац, ментол, заправо је алкохол извучен из уља менте. Попут камфора, покреће рецепторе за хладноћу, успорава крвоток и смањује оток, баш као хладан облог. Пошто улази у интеракцију са другим рецепторима опоида, ментол има и стварна аналгетска својства, умјесто да само маскира бол.

Дементолирано уље нане

Иако је нуспроизвод процеса екстракције ментола, овај састојак и даље садржи мање количине алкохола, али је јефтинији у овом облику. Такође, 26 одсто овог уља чини ментон (ментол са два атома водоника мање), који помаже да други састојци продру у кожу.

Уља мирте, кинеског цимета и каранфилића

И ови састојци су неуролошки "мађионичари". Ова уља симулирају топлоту, али и хладноћу.

Парафин петролатум

Носилац свих састојака је мјешавина парафина и вазелина. Ово су деривати сирове нафте сачињени од ланаца угљеника и водоника. Молекули парафина се држе заједно и остају чвршћи на собној температури, док се вазелин лакше размазује. Заједно чине получврсту масу која се омекшава на тјелесној температури и пружа преко потребно олакшање.

Извор: Независне новине