latinica  ћирилица
19/02/2017 |  16:16 | Аутор: РТРС

Шта је боље за мршављење - црни или бијели хљеб?

Можда вам се избор између кришке интегралног и кришке бијелог хљеба за доручак чини сувише лаким, ако водите рачуна о свом здрављу, али нова студија показује да не постоји "лош" и "добар" избор у оваквом случају.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Научници кажу да свака особа има јединствену реакцију на одређену врсту хране, па је оно што некога гоји, неком идеална храна.

Доктор Еван Елинав са Вајсман института у Израелу каже да је реакција организма на хљеб сасвим јединствена.

- Овај персонализовани ефекат важи за сваку намирницу. Не постоји "добра" намирница или "лоша" намирница нити "суперхрана" - тврди он.

Његове колеге су тестирале двије различите врсте хљеба на 40 испитаника. Код њих је мјерен ниво шећера у крви на сваких пет минута, како би се открило како њихова тијела реагују на бијели и домаћи интегрални хлеб.

Без обзира на врсту хљеба, ниво шећера у крви код појединаца из обје групе, скакао је недуго послије оброка, а у просјеку су реакције организма код свих биле исте.

Елинав сматра да реакција на неке намирнице зависи од бактерија које живе у нашим цријевима. Зато неке бактерије могу да брзо нормализују ниво шећера у крви и да прекину зачарани круг мршављења и дебљања код неких људи.

Истраживачи су демонстрирали да је рјешење тзв. трансплантација фекалија и на примјеру мишева доказали да је могуће лијечити гојазност промјеном микробиома цријева. Елинав гаји наду да ће ово рјешење бити примјенљиво и на људе.

Извор: Агенције